Economie
EO

Honderdduizend banen lopen gevaar door klimaatbeleid: 'Help die mensen'

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Honderdduizend banen lopen gevaar door klimaatbeleid: 'Help die mensen'

Als het aan vakbond FNV ligt, komt er een fonds voor mensen die hun baan kwijtraken door de energietransitie. "Je kunt ze niet allemaal afschepen met stank voor dank. Je moet ze perspectief bieden", stelt FNV-bestuurder Bas van Weegberg in Geld of je Leven.

FNV wil een fonds voor fossiele banen

Volgens Van Weegberg gaat het om veel mensen: "De directe fossiele industrie bestaat uit 100.000 banen, maar er zijn ook nog 150.000 banen die ervan afhankelijk zijn", vertelt hij. Een groot deel van deze mensen zal ander werk moeten krijgen of zal geholpen moeten worden om met vervroegd pensioen te gaan.

Heel praktisch gaat het in eerste instantie om mensen die in de kolenindustrie werken. De Tweede Kamer besloot om per 2030 de kolencentrales af te schaffen, waardoor mensen die in die industrie werken hun baan kwijtraken. Die kunnen niet allemaal massaal gaan solliciteren, zegt Van Weegberg: "Je hebt ook mensen nodig die de boel tot het einde draaiende kunnen houden."

Ouwe zak

Een van die fossiele banen in de kolenindustrie heeft Marco van Roosendaal. Hij werkt in de haven van Rotterdam bij de kolenoverslag. Met een grote grijparm haalt hij kolen van schepen. "Ik doe het al meer dan 30 jaar, mijn hele ziel en zaligheid zit erin", vertelt hij. In 2030 is hij 58. "Ja, dan ben ik te oud voor de arbeidsmarkt", stelt hij nuchter, "niemand zit op zo’n ouwe zak te wachten."

Hij vreest een pensioengat, waardoor hij het fonds van FNV eigenlijk wel nodig heeft. "Vakbonden en werknemers moeten met elkaar regelen dat er budget is voor omscholing, bijscholen, begeleiding en maatwerk voor mensen die tegen hun pensioen aan zitten", vertelt FNV'er Van Weegberg. "Dat zorgt ervoor dat mensen zich niet in de steek gelaten voelen."

Moeten al die fossiele banen niet gewoon groene banen worden? Van Weegberg merkt dat er door veel mensen makkelijk wordt gedacht: "Mensen denken: je werkt in de haven, je werkt met je handen, dus je kunt vast ook zonnepanelen gaan leggen, maar zo makkelijk is het natuurlijk niet."

FNV staat overigens wel volmondig achter de energietransitie: "Er is op een gegeven moment geen plaats meer voor fossiele energie in Nederland. En dat snappen die mensen ook wel", zegt Van Weegberg.

Geld of je leven

Geld of je leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Wil je meer Geld of je leven? Alle gesprekken over de staat van de economie vind je in onze podcast.

Klik hier om je te abonneren

Ster advertentie
Ster advertentie