Economie
KRO-NCRV

Leidt loonsverhoging tot meer inflatie? 'Paranoia om nu al te schermen met loon-prijsspiraal'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Leidt loonsverhoging tot meer inflatie? 'Paranoia om nu al te schermen met loon-prijsspiraal'

De lonen zullen de komende maanden slechts mondjesmaat verder stijgen, stellen economen. En dat terwijl de inflatie in augustus een recordhoogte bereikte van 12%. Het leven wordt duurder en pas vanaf volgend jaar zijn er overheidsmaatregelen om de inflatie te compenseren. Moeten werkgevers nu al met forse loonsverhogingen komen om hun werknemers te helpen? Of worden die hogere loonkosten weer doorberekend wat vervolgens zorgt voor nóg hogere prijzen? Volgens financieel journalist Koen Haegens zal het meevallen met die zogenoemde 'loon-prijsspiraal'. "Er zit bij bedrijven heel wat vet op te botten waar wat vanaf kan", zegt hij in Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Erik Heidemann van Werkgeversvereniging AWVN vindt het niet verstandig om de lonen nog meer te verhogen. "Inflatie komt door externe factoren, daarom moeten we gezamenlijk kijken wat we kunnen doen. In lonen moet iets gebeuren, en dat gebeurt ook."

Wat is dan wel een oplossing? Heidemann vindt dat we moeten kijken of het aantrekkelijker kan worden gemaakt om meer uren te gaan werken door mensen die in deeltijd werken. "Loonsverhoging is niet het enige antwoord op inflatie", zegt hij. Een loonsverhoging kan er volgens Heidemann voor zorgen dat de prijzen nóg harder stijgen. "Die loon-prijsspiraal is geen flauw trucje van werkgevers, het is een economische realiteit."

Genoeg vet op de botten

Koen Haegens, financieel journalist bij De Groene Amsterdammer, vindt dat er op dit moment niet sámen wordt gezocht naar een oplossing voor de inflatie. "De klanten nemen de pijn van de hoge prijzen en de werknemers nemen de pijn van een magere loonsverhoging." Er zijn uitzonderingen, maar volgens Haegens blijven de meeste bedrijven ondertussen hoge winst maken. "Er zit heel wat vet op te botten waar wat vanaf kan."

De financieel journalist haalt de cijfers van het CPB aan. "Het bedrijfsleven heeft goede jaren achter de rug, die kunnen best wat interen op winst." Volgens Haegens is het mogelijk dat bedrijven werknemers beter betalen en dat ze die loonsverhoging niet doorberekenen in de prijzen. Iets waar de aanhouders eventueel niet blij mee zouden zijn. "Aandeelhouders hebben afgelopen jaren feest gehad, die kunnen echt wel even met wat minder toe."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Anders dan in de jaren 70'

Koen Haegens vindt niet dat we bang hoeven te zijn voor de loon-prijsspiraal. "In jaren 70 hebben we er last van gehad, en als je daar eenmaal in zit is het moeilijk om er uit te komen. Maar vooralsnog is het een spook, het is nu anders dan in de jaren 70."

Haegens legt uit dat het destijds in veel CAO's vastlag dat lonen automatisch zouden meestijgen met de inflatie. Ook waren vakbonden toen machtiger. "De inflatie was toen jarenlang hoog, nu zitten we steeds met een kortstondige inflatie. Om nu al te gaan schermen met de loon-prijsspiraal is paranoia."

'Koopkracht moet op peil blijven'

FNV-voorzitter Tuur Elzinga maakt zich zorgen over de dalende koopkracht en vindt dat het nodig is om de lonen te verhogen. "Vanuit economisch perspectief moet de koopkracht op peil blijven, dat kan alleen met een loonsverhoging."

Elzinga erkent dat er kleine ondernemers zijn die zich zorgen maken maar: "gemiddeld genomen heeft het MKB, volgens de MKB-monitor, nog nooit zo veel financiële buffers gehad als nu", zegt hij. "Er zijn zeker uitzonderingen, er zijn sectoren die het zwaar hebben. Maar de MKB-er komt in juist in de problemen op het moment dat de lonen niet omhoog gaan. Want dan kunnen mensen hun boodschappen niet meer betalen en dan komen we echt in een recessie."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Booking.com is niet exemplarisch voor MKB-ers'

Luisteraar en ondernemer Sjoerd Bakker zegt in de uitzending dat hij met 'stijgende verbazing en irritatie' zit te luisteren. Hij heeft 40 werknemers in dienst en hij zegt dat hij er niet op uit is om die werknemers zo weinig mogelijk te betalen om zoveel mogelijk winst te maken. "We hebben de afgelopen jaren veel moeten doen om het hoofd boven water te houden en we hebben helemaal géén recordwinsten gehad. Ontzettend veel ondernemers hebben geworsteld om het goed te doen en worden nu geconfronteerd met de volgende crisis."

Hij herkent zich niet in de verhalen over bedrijven die de afgelopen jaren juist heel veel winst hebben gemaakt. "Booking.com is absoluut niet exemplarisch voor MKB-ers die hoofd boven water proberen te houden."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie