Hoogleraar Bas Jacobs: 'Voer een rationeel gesprek over extra Gronings gas'
- Nieuws
- Hoogleraar Bas Jacobs: 'Voer een rationeel gesprek over extra Gronings gas'
Bas Jacobs, hoogleraar Publieke Economie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, roept op om een maatschappelijke discussie te starten over het oppompen van extra gas. Dat zegt hij in het economieprogramma Geld of je Leven. Volgens hem lost het huidige kabinetsbeleid de tekorten op de energiemarkt niet op: “We kunnen wat meer gas uit Groningen oppompen, want bij de huidige prijzen is dat meer dan tachtig miljard euro waard. Dat is ongeveer de helft van ons pensioenvermogen.”
Volgens Jacobs lossen de huidige plannen van het kabinet de kern van het energieprobleem niet op. Hij legt uit dat de huidige gasprijzen komen door een te klein aanbod van gas en een te hoge vraag. Een energieplafond zal gas betaalbaarder maken voor de consument en daarmee neemt de vraag en marktprijs van gas alleen maar toe. “Met een prijsplafond kan je niet extra aanbod tevoorschijn toveren. Voer daarom een rationeel gesprek over gas uit Groningen.” Jacobs pleit daarnaast ook voor energiebesparende maatregelen.
Video niet beschikbaar
Koopkrachtmaatregelen leiden tot extra inflatie
Vandaag zijn in Den Haag de Financiële Beschouwingen, waarin de financiële plannen van het kabinet worden besproken. In Geld of je Leven reageert Jacob op de reparatie van de koopkracht die in totaal 35 miljard euro kost. “Als ik zie wat voor bedragen het kabinet uitgeeft ter compensatie, dan ben ik bang dat we langzaam het gevoel kwijtraken voor wat een euro waard is.”
Volgens Jacobs is er een grote kans dat dat de koopkrachtreparatie van het kabinet juist voor extra inflatie zorgt. We willen op dit moment al meer consumeren dan dat we produceren en Jacobs voorspelt dat de economie een extra impuls krijgt door het steunpakket. Daardoor lopen de prijzen nog verder op. Bovendien leidt het prijsplafond op energie ook tot een hogere vraag. Daarmee neemt de gasprijs niet af, maar juist toe.
Rijken extra belasten
Jacobs ziet wel een oplossing en dat is door het begrotingstekort niet verder te laten oplopen. “Ik snap helemaal dat de politiek wil ingrijpen, maar de vraag is wel hoe je dat doet.” Hij vreest dat er nu te veel geld in de economie terecht komt, waardoor er op den duur een recessie kan komen. Hij pleit dan ook voor het extra belasten van rijke mensen om de overheidsuitgaven te dekken. “Als je de onderkant wil ondersteunen, moet je dat aan de bovenkant weghalen. Dat is macro-economisch het beste, maar door rechtse partijen politiek moeilijk haalbaar.”
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.