Economie
EO

Koffievrije koffie, het bestaat écht en deze man bedacht het

foto: Jiskefet/VPRO
  1. Nieuwschevron right
  2. Koffievrije koffie, het bestaat écht en deze man bedacht het

David Klingen ontdekte hoe je koffie kan zetten zonder dat je daadwerkelijk koffie gebruikt. Wat weinig mensen weten is dat koffie zorgt voor ontbossing, vertelt Klingen in Geld of je leven, maar wat hem betreft kan het dus anders.

David Klingen brengt 'koffievrije' koffie in het koffieschap

De koffieplant groeit alleen op plekken waar de laatste regenwouden staan, vertelt Klingen. "Wereldwijd wordt er steeds meer koffie gedronken. Bijvoorbeeld in India en China, traditioneel theedrinklanden, gaan steeds meer mensen koffie drinken. Dan is er eindeloos meer vraag naar de koffie", vertelt hij.

Daardoor moeten dus regenwouden worden gekapt. "Bij ontbossing denken mensen aan palmolie en soja, dat is terecht, want dat zijn de nummer 1 en 2. Maar koffie is echt een opkomend probleem. Het is geen probleem van morgen, maar van overmorgen." Jaarlijks wordt bos ter grootte van de provincie Utrecht ontbost, zo bleek onlangs uit de Coffee Barometer van de organisatie Solidaridad.

Granen en zwarte bes

Hij bedacht een alternatief, wat volgens hem heel dicht bij de smaak van traditionele koffie zit, waar ook gewoon cafeïne in zit en die je gewoon op precies dezelfde manier kunt zetten. "Het is gemaakt van niet-tropische grondstoffen. Dingen bij ons in de buurt. Verschillende granen, lupine en bijvoorbeeld zwarte bes", vertelt hij. "De smaak is hetzelfde, de cafeïne is hetzelfde, het ritueel is hetzelfde, het enige wat verandert is dat het veel duurzamer is", aldus de ondernemer.

Klingen werkt samen met de Wageningen Universiteit, die onderzoek deed naar welke stoffen de koffiesmaak kunnen nabootsen. "Er zijn 147 chemische componenten die de koffiesmaak en -geur veroorzaken. We hebben eindeloos veel dingen getest", vertelt hij.

Zelf is Klingen overigens geen die hard koffiedrinker. "Ik drink ’s ochtends een kopje en daar laat ik het meestal bij…"

Nu in het koffieschap: 'koffievrije' koffie (16 oktober 2023) - Geld of je leven

Geld of je leven

Geld of je leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Wil je meer Geld of je leven? Alle gesprekken over de staat van de economie vind je in onze podcast.

Klik hier om je te abonneren

Ster advertentie
Ster advertentie