Economie
NOS

CPB: ongekende krimp van 6 procent, werkloosheid verdubbelt

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. CPB: ongekende krimp van 6 procent, werkloosheid verdubbelt

De Nederlandse economie krimpt dit jaar met 6 procent en de werkloosheid verdubbelt. Volgend jaar is er sprake van 3 procent groei, verwacht het Centraal Planbureau (CPB).

De ramingen van het CPB zijn gezaghebbend: "Er zijn heel veel instituten en economen die voorspellingen doen. Maar dit is de raming waar het Nederlandse kabinet mee rekent", zegt economie-verslaggever Nik Wouters in het NOS Radio 1 Journaal.

Liever luisteren?

Ongekende krimp

Het CPB spreekt van een ongekende krimp en waarschuwt voor grote onzekerheid over het verloop van de coronacrisis. Als er een tweede besmettingsgolf komt en er weer strenge maatregelen genomen worden, kan de economie verder achteruitgaan. Als dat gebeurt, krimpt de economie ook in 2021, stijgt de werkloosheid naar 10 procent en stijgt de staatsschuld tot ruim 75 procent van het bbp (62 procent dit jaar).

Als het herstel in andere landen, waar Nederland handel mee drijft, niet op gang komt, zal dat ook een negatieve invloed hebben. Het herstel kan ook sneller verlopen als versoepeling van de coronamaatregelen leidt tot optimisme onder consumenten.

'Meest donkere scenario'

Nederland komt in de buurt van "het meest donkere scenario" dat in maart door het Planbureau werd geschetst. Toen hield het CPB al rekening met een krimp van 7,7 procent.

Van een zogenoemde v-recessie is geen sprake. Dat zou een korte periode van flinke krimp zijn geweest, gevolgd door snel herstel.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie