Economie
EO

Directeur DNB: 'Matig je looneisen, matig de winst en overheid: geef minder uit'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Directeur DNB: 'Matig je looneisen, matig de winst en overheid: geef minder uit'

"Het is een economische sluipmoordenaar", zo waarschuwt de Nederlandse Bank vandaag in haar halfjaarlijkse rapport voor de hoge inflatie. En dus komt de centrale bank met een stevige boodschap: werknemers moeten de looneisen matigen, bedrijven minder winst maken en de overheid moet kappen met miljarden uit te geven. "Iedereen zal een deel van de pijn moeten lijden", zegt Olaf Sleijpen, directeur van de Nederlandse Bank, in Geld of je Leven.

DNB waarschuwt voor inflatie als 'economische sluipmoordenaar'

Hij maakt zich grote zorgen over de inflatie. Volgens de directeur daalt de inflatie weliswaar, maar gaat dit te langzaam: "De inflatie daalt naar 2,5 procent in 2025. Onze doelstelling is 2 procent." Ook valt het hem op dat de kerninflatie zelfs iets hoger uitvalt: "De inflatie zit in de haarvaten van de economie en moet eruit."

Belastingen verhogen

Volgens Sleijpen is dit deels te wijten aan het ruime begrotingsbeleid van de overheid: "Stel we komen in een recessie terecht, dan is er geen ruimte meer om de boel op te vangen." Als oplossing stelt hij het volgende voor: "Zorg ervoor dat alle extra uitgaven of eventuele tegenvaller elders op de begroting gedekt worden."

Volgens de directeur van de Nederlandse Bank kan dat door andere uitgaven te verlagen of door de belastingen te verhogen.

Hoge inflatie blijkt 'een economische sluipmoordenaar' (19 juni 2023) - Geld of je leven

Iedereen moet de rekening delen

Ook voor het bedrijfsleven heeft hij een oproep: "Zorg voor een beheerste loon- en winstontwikkeling." Volgens Sleijpen is er ruimte voor loongroei in Nederland, maar moet dit wel beperkt worden tot maximaal 7 procent. Die loonsverhoging moet uit de winsten betaald worden en vooral niet doorberekend worden in de prijzen van producten. "Accepteer dat je winsten lager worden. Alleen dan komen we niet in een loonprijsspiraal terecht", stelt hij. "Daar wordt niemand beter van."

Toch kan de overheid niet alles oplossen, meent hij: "We moeten proberen om er samen uit te komen. Iedereen zal zelf een deel van de pijn moeten lijden."

Geld of je leven

Geld of je leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Wil je meer Geld of je leven? Alle gesprekken over de staat van de economie vind je in onze podcast.

Klik hier om je te abonneren

Ster advertentie
Ster advertentie