Economie
AVROTROS

Mag de werkgever jou verplichten volledig op kantoor te werken?

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Mag de werkgever jou verplichten volledig op kantoor te werken?

Eén op de vijf werkgevers wil dat zijn werknemers na de coronacrisis weer volledig terugkeren op kantoor. Dat blijkt uit een peiling van RTL Z. Een kwart van de werknemers geeft juist aan ook na de pandemie grotendeels thuis te willen werken. Wat zijn jouw rechten als je weer naar kantoor moet?

"Er bestaat geen wettelijk recht op thuiswerken", legt Pascal Besselink, jurist arbeidsrecht bij juridisch dienstverlener DAS uit in Blok&Toine. "Wij hebben een bijzonder jaar achter de rug, waardoor werkgevers hebben besloten om werknemers waar dat kon thuis te laten werken. Dat betekent niet dat je thuiswerken af kunt dwingen."

Wel is het volgens Besselink van belang dat de werkgever een veilige en hygiënische werkplek kan bieden. "Is dat niet het geval en kun jij aantonen dat jouw werkgever de zorgplicht voor een veilige werkplek niet nakomt, kun je thuiswerken wellicht wel afdwingen. Dat is wel een hele lastige discussie."

Afspraken maken over thuiswerken

Ook al voel je je onveilig om naar kantoor te komen, kun je je als werknemer nergens op beroepen. "Overal waar kan, zijn de regels aangepast op de maatregelen. Ook in het openbaar vervoer. Denk bijvoorbeeld aan de mondkapjesplicht. De werknemer is zelf verantwoordelijk voor hoe hij of zij op het werk komt."

Overleg en begrip voor elkaars standpunt is volgens Besselink de basis. "Kijk enerzijds naar wat praktisch nodig is om de werknemer de veiligheid en zekerheid te kunnen geven dat hij op een veilige manier zijn werk kan blijven doen. Kijk anderzijds wat is nodig voor de werkgever om efficiënter te kunnen werken."

Het advies van Besselink is om vooral duidelijke afspraken met elkaar te maken en te kijken naar de mogelijkheden. Leg die afspraken desnoods vast in een document, zodat je daar altijd op terug kunt vallen.

Wetsvoorstel recht op thuiswerken ingediend

Op 27 januari is het initiatiefwetsvoorstel 'Wet werken waar je wil' ingediend bij de Tweede Kamer. Dit wetsvoorstel is bedoeld om ervoor te zorgen dat werknemers meer vrijheid krijgen in hoe zij de balans tussen het werken op werklocatie en het werken thuis willen organiseren.

Of deze wet er gaat komen, is lastig te zeggen volgens Besselink. "Er zijn branches waar thuiswerken niet mogelijk is. De wet zal dan ook per branche moeten worden ingericht. Daar gaat een hoop tijd en werk in zitten. Op dit moment hebben we te maken met algemene kaders en dat is goed werknemerschap en goed werkgeverschap."

Ster advertentie
Ster advertentie