Economie
AVROTROS

Klimaatneutraal tanken bestaat niet

foto: Roel Wijnants (flickr.com/photos/roel1943/50044007843)foto: Roel Wijnants (flickr.com/photos/roel1943/50044007843)
  1. Nieuwschevron right
  2. Klimaatneutraal tanken bestaat niet

Vroeger was ‘groen doen’ voor bedrijven vooral een vorm van marketing. Steeds meer wordt het een kwestie van moeten, constateert klimaatjurist mr. dr. Tim Bleeker. Er komt een hele lading klimaatwetgeving aan, rechtszaken omtrent het klimaat zijn aan de orde van de dag en je mag niet langer zomaar ergens de sticker ‘duurzaam’ op plakken. Rechtszaken omtrent het klimaat zijn aan de orde van de dag, en er wordt steeds beter nagedacht over wanneer je dat sticker ‘duurzaam’ ergens op mag plakken.

Klimaatneutraal tanken, zoals Shell graag afficheerde, mag bijvoorbeeld inmiddels niet meer. Studenten van de master International Business Law: Climate Change and Corporations, waar mr. dr. Bleeker coördinator van is, hebben dat voor elkaar gekregen met een rechtszaak tegen het oliebedrijf.

Een leger Shell-juristen

“Op het moment dat je fossiele brandstoffen oppompt uit de grond, dan komt het in de roulatie en uiteindelijk in de atmosfeer. Dan warmt de aarde daar wel degelijk van op", legt mr. dr. Bleeker uit. De studenten stapten naar de Reclame Code Commissie, en het kwam tot een zaak. De studenten kwamen tegenover een klein leger van experts en Shell-juristen te staan. Maar zij hadden de wetenschap aan hun zijde en kregen gelijk.

Klimaatzaak van de eeuw

Begin juni dient het hoger beroep van Shell in wat men noemt 'de klimaatzaak van de eeuw' die tegen het oliebedrijf werd aangespannen door Milieudefensie. In februari dit jaar diende voor het eerst een zaak tegen een bank, BNP Paribas, vanwege olie-investeringen. Klimaatrecht is als vakgebied erg in opkomst, ziet mr. dr. Bleeker. Volgens hem is het een kwestie van tijd voor alle grote bedrijven een klimaatjurist in dienst hebben.

dr Kelder en Co 3 juni - klimaatactivisme, mag dat? & XTC voor de psychiater & weg met Max Verstappen

Ster advertentie
Ster advertentie