Economie

Horecaondernemers zien betalen voor sneltesten niet zitten: 'Drempel wordt te hoog'

WNL
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Horecaondernemers zien betalen voor sneltesten niet zitten: 'Drempel wordt te hoog'

Grote woede onder horecaondernemers in ons land nu demissionair coronaminister Hugo de Jonge van plan is geld te vragen voor toegangstesten. Ondernemers zijn bang dat de drempel om een kopje koffie te drinken nu wel héél hoog wordt. "Ik kan me bijna niet voorstellen hoe dit bedacht is", zegt horecaondernemer Frank Loois in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1.

Horecaondernemers zien betalen voor sneltesten niet zitten: 'Drempel wordt te hoog'

Vanaf juli moeten consumenten betalen voor een coronasneltest als ze die laten afnemen om toegang te krijgen tot bijvoorbeeld de horeca of een culturele instelling. Dat staat in een wetsvoorstel over toegangstesten, waarmee het kabinet vrijdag heeft ingestemd. Het ministerie verwacht dat die bijdrage uitkomt op 7,50 euro per sneltest.

"We hebben het er al maanden over dat er geen of nauwelijks besmettingen buiten plaatsvinden", zegt Loois. "We hebben als eerste stap dat we iets meer ruimte zouden krijgen voor het terras. Nou wordt er een volgende blokkade opgelegd."

'Voor gebakje ga je niet langs de snelteststraat'

Voor veel horecabezoekers zal de prijs van een sneltest een te grote drempel zijn om een café of restaurant te bezoeken, denkt Loois "Ik kan me voorstellen dat je het bij een sterrenrestaurant niet erg vindt om 7,50 te betalen voor een sneltest. Maar als je een kop koffie en een gebakje komt eten, ga je toch niet eerst langs de snelteststraat?"

Veel horecabedrijven moeten het normaal gesproken hebben van hun laagdrempelige concept, zegt de ondernemer. "Zij zullen beslissen om niet open te gaan. Je gaat mensen niet verplichten om twee drankjes te drinken en je dan eerst te moeten laten testen."

Ster advertentie
Ster advertentie