Economie
KRO-NCRV

Haagse afstandelijkheid bij de Groningse gaswinningsproblemen?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Haagse afstandelijkheid bij de Groningse gaswinningsproblemen?

"Als onderdeel van de regionale bestuurders praatte je je de blaren op de tong om uit te leggen ‘jongens, je moet iets anders uitstralen, want het is te afstandelijk en het dringt niet genoeg door." Dat zegt Hans Engels, oud-burgemeester van Loppersum (van 1 oktober 2018 tot 1 januari 2021) bij Spraakmakers. Hij heeft het over zijn toenmalige contacten met de Haagse politiek over de problemen met de aardbevingen in zijn gemeente.

Vandaag zijn de laatste verhoren van de Parlementaire Enquêtecommissie Gaswinning. Zes weken lang zijn alle kopstukken en betrokkenen rondom de gaswinning en de gevolgen ervan langsgekomen. Over een paar maanden komt de enquêtecommissie met haar bevindingen.

Steeds nieuwe regels, instituties en mensen

De oud-burgemeester zegt dat de complexiteit van het dossier vooral zat in "dat regels, instituties én mensen - waar hij in Den Haag mee te maken had - steeds veranderden. Je moest steeds opnieuw proberen daar iets tussen de oren te krijgen." Engel stelt dat de fysieke afstand tussen Den Haag en Loppersum niet meehielp. Dat gold ook voor hemzelf. Pas toen hij in Loppersum aantrad kreeg hij een beter beeld van de problematiek. “Je wordt ineens door mensen benaderd en je krijgt e-mails.”

‘Nieuwe bestuurders verdiepten zich nauwelijks in de problemen’

"Ik vond het heel lastig dat politici, bestuurders, bewindslieden zich nauwelijks verdiepten in waar ze in waren terechtgekomen", zegt Susan Top, oud-secretaris bij het Gronings Gasberaad. "Ze kwamen binnen en dachten 'nou dat ga ik even doen'. Ze gooiden wat ingrediënten in een soep die al een tijdje stond te koken, zonder eerst even te proeven."

Ook Top stelt dat daardoor de regels steeds veranderden. en dat mensen in Groningen niet wisten waar ze aan toe waren. "Ik heb voortdurend het gevoel gehad dat er oplossingen kwamen, die niet pasten op het probleem van de bewoners."

Engels denkt dat dat Erik Wiebes in zijn tijd als verantwoordelijk minister "meer dan een gewone belangstelling had voor het dossier, maar 'het dossier niet op het ministerie kon krijgen'."

Engels vervolgt: "En wat Wiebes ook eigen is, hij ging zelf er over denken en een eigen logica ontwikkelen. Hij geloofde erg in modellen, maar daar werd het niet beter van. Vandaar het besluit 'als we minder gas winnen, zullen er ook wel minder aardbevingen komen dus dan moeten we ook echt naar de versterking kijken'." Engel vindt dat Wiebes niet keek naar 'wat is dan de beleving in het gebied als je zoiets doet?'

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie