Economie
AVROTROS

'We zijn geen technisch hooginnovatief land en dat is niet goed'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'We zijn geen technisch hooginnovatief land en dat is niet goed'

'We zijn geen technisch hoog innovatief land en dit is een probleem' stelt dr. Fabian Dekker. De arbeidssocioloog van de Erasmus Universiteit legt in dr Kelder en Co uit dat een goedkope prijs van arbeid weinig druk tot technische innovatie op de Nederlandse arbeidsmarkt tot gevolg heeft. Dit terwijl robotisering dé oplossing zou kunnen zijn om de lange rijen op Schiphol te doen verdwijnen.

Uitwijkmogelijkheid

Toch zijn uitwijkmogelijkheden populair en stoot robotisering vaak op kritiek. Het alternatief van technische innovatie, bijvoorbeeld het aannemen van arbeidsmigranten, is daarentegen ook niet rooskleurig stelt Dekker ‘We hebben drie generaties nodig gehad voordat deze mensen een fatsoenlijke plek in de maatschappij hadden verworven.' Daarom stelt hij een technologie akkoord voor, dat technologische innovatie afdwingt.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie