De oplossing voor de crisis: automatische prijscompensatie
- Nieuws
- De oplossing voor de crisis: automatische prijscompensatie
Met miljarden aan steunpakketten en de wereldeconomie ontwricht, is het niet de vraag of er een crisis komt, maar wanneer die komt en hoe erg die wordt. Een oplossing kan de automatische prijscompensatie zijn. Niek Stam, van FNV Havens, en Robèrt de Boeck, van investeringsmaatschappij Antea, gaan hierover in debat bij De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
Stam is voorstander van de automatische prijscompensatie en legt uit wat dat inhoudt: "Het is een systeem, waarin het boodschappenmandje elk jaar, of een paar keer per jaar gewogen wordt. Op het moment dat de prijzen in het mandje duurder worden, dus het levensonderhoud duurder wordt, stijgt je salaris automatisch mee."
Voor iedereen gelijk
Stam: "Ik denk dat het goed is om de basis voor iedereen gelijk te maken en te houden. Dat geeft namelijk rust en vertrouwen. We zitten in een onzekere tijd waarin alles op de schop staat. Het probleem is de enorm grote baanonzekerheid die gaat ontstaan, daardoor worden mensen bang en gaan op hun centen zitten."
We staan aan de vooravond van een diepe, diepe recessie.
De Boeck is het niet eens met de automatische prijscompensatie: "Het lijkt erop alsof meneer Stam de afgelopen weken op een onbewoond eiland heeft gezeten, zonder internet. We staan aan de vooravond van een diepe, diepe recessie. We krijgen een economische krimp in Nederland, van naar verwachting tussen de 10 en 15 procent de rest van het jaar."
"Mensen gaan niet meer besteden door de prijscompensatie. Ze verkeren in onzekerheid. Ze gaan geen keukens, auto's en badkamers kopen als ze er een paar procent bij krijgen."
"Luxe mooi weer ideetjes"
De Boeck: "Om bedrijven te laten overleven, want dat wordt cruciaal om de werkgelegenheid in tact te houden, gaat loonsverhoging niet helpen, sommige bedrijven zullen genoodzaakt zijn een loonsverlaging toe te passen. Ik hoor veel liever de oplossingen van de FNV, om bij te dragen aan het voorkomen van de faillisementgolf, dan dit soort luxe mooi weer ideetjes."
Om bedrijven te laten overleven, gaat een loonsverhoging niet helpen.
Eerlijk delen
Stam vertelt: "Het gaat hier over het feit dat we aan het begin staan van een grote economische crisis. Waarin vertrouwen gewekt moet worden en waarin werkgelegenheid gecreëerd moet worden, want er gaan veel banen verdwijnen."
"Ik vind dat nu het moment is om te zeggen: wij staan voor een grote uitdaging, en daar hoort eerlijk delen bij. En eerlijk delen betekent ook dat iedereen brood kan eten en die prijsverhoging op de melk kan betalen."
Eerlijk delen betekent ook dat iedereen brood kan eten en die prijsverhoging op de melk kan betalen.
Wat doet het personeel?
De Boeck geeft aan dat hij vindt dat werknemers te weinig doen: "De overheid brengt miljarden op tafel, verhuurders moeten inschikken, maar bij bedrijven waar het personeel thuis zit, krijgt het personeel nog gewoon 100% salaris uitbetaald. Als we het hebben over eerlijk delen, hoor ik graag wat dan de bijdrage van FNV en achterban is, om deze crisis op te lossen. Want wat levert de werknemer in?"
Stam reageert: "De werknemer raakt zijn baan kwijt. De faillisementen kunnen niet worden voorkomen, en die ontstaan echt niet vanwege een prijscompensatie."
Werkgelegenheid in stand houden
De Boeck: "We moeten die werkgelegenheid in stand houden door de bedrijven te helpen. Dat doen veel partijen, maar vanuit het personeel, bij bedrijven in nood, komt heel weinig. Het FNV zou bijvoorbeeld kunnen zeggen we werken mee aan uitstel van het vakantiegeld in mei, of laten we een aantal vrije dagen inleveren. Je levert geen bijdrage met dit idee van looncompensatie."
Daar is Stam het niet mee eens: "Die meneer De Boeck wil wel een bijdrage van ons hebben, maar hij wil niks oplossen begrijp ik. Het is alleen maar halen, halen, halen."
Masterplan
Stam: "Ik vind echt dat het nu tijd is om eens goed na te denken over hoe wij met een masterplan gaan komen. Dat zal altijd koopkrachtbehoud moeten zijn. Als je dat niet hebt zullen mensen zeggen, waarom zou ik gaan veranderen als ik minder geld heb om te besteden?"