Economie
NOS

Nog steeds honderden miljoenen briefjes van 500 euro in omloop

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nog steeds honderden miljoenen briefjes van 500 euro in omloop

Hoewel er al twee jaar geen 500-eurobiljetten meer worden geproduceerd, zijn er nog altijd honderden miljoenen van deze biljetten in omloop. Dat blijkt uit statistieken van de Europese Centrale Bank.

Video niet beschikbaar

De ECB zette de productie van de 500-eurobiljetten stop vanwege zorgen over de 'illegale activiteiten' die erdoor zouden worden bevorderd. Maar het effect van de stop is beperkt gebleven.

Toen de productie begin 2019 werd stopgezet, waren er nog ruim 516 miljoen van deze biljetten in omloop. Nu zijn het er nog altijd meer dan 400 miljoen. De biljetten hebben opgeteld een waarde van meer dan 200 miljard euro.

Vooral voor witwassen

De briefjes van 500 euro zijn vaak in handen van criminelen, zegt economieredacteur Charlotte Waaijers in het NOS Radio 1 Journaal. "Ze worden bijvoorbeeld gebruikt voor witwassen. Als je als crimineel drugs verkoopt, krijg je daar cash voor betaald. Je kunt het niet op je bankrekening storten, omdat dan te zien is dat je opeens heel veel geld erbij hebt gekregen. Dus hou je dat gewoon cash." Van contant geld dat van eigenaar wisselt is minder makkelijk te achterhalen dat het illegaal verdiend is dan van geld dat via een bankrekening loopt.

De Financial Intelligence Unit (FIU) van de Nederlandse politie richt zich op de bestrijding van witwassen. Dat team pleit al langer voor het helemaal afschaffen van de biljetten. "De FIU zegt: eigenlijk wordt dit soort biljetten alleen maar gebruikt voor criminele activiteiten", legt Waaijers uit. "De ECB is destijds wel gestopt met het drukken ervan, maar de briefjes gebruiken, mag nog steeds."

Regelmatig doet ook de politie in Nederland nog grote cashvondsten waarbij het vermoeden is dat het geld afkomstig is uit drugshandel. Vorig jaar werd nog 12,5 miljoen euro contant gevonden in een verborgen ruimte in een rijtjeshuis in Eindhoven. Daar zaten ook biljetten van 500 euro tussen.

Nog steeds honderden miljoenen briefjes van 500 euro in omloop

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie