Economie
NOS

NRC: Overheid wilde HEMA-aandelen kopen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. NRC: Overheid wilde HEMA-aandelen kopen

De Nederlandse overheid overwoog vorig jaar om medeaandeelhouder te worden van HEMA. Als de winkelketen, die al jaren verlies lijdt, geen overeenstemming zou bereiken met schuldeisers, zou de staat 50 miljoen aan HEMA-aandelen kopen om het bedrijf te redden. Dat schrijft NRC op basis van interne documenten die de krant heeft ingezien na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur.

Het plan werd gesmeed in de tijd dat Marcel Boekhoorn eigenaar was en HEMA in diepe financiële problemen zat, zegt economieredacteur Nik Wouters in het NOS Radio 1 Journaal. "Project Amsterdam heette het. Verschillende ideeën werden uitgewerkt, bijvoorbeeld het verstrekken van een lening aan de HEMA, maar dat bleek lastig vanwege Europese regels."

Om die reden werkten ambtenaren van het ministerie van Economische Zaken een alternatief scenario uit, schrijft NRC, waarbij de overheid via een aandelenbelang gedeeltelijk eigenaar zou worden van HEMA. Toenmalig minister Wiebes zou zich in dat scenario hebben kunnen vinden, omdat "op deze manier de belastingbetaler profiteert" van toekomstige resultaten van een financieel gezonde HEMA.

Volgens NRC blijkt uit de interne stukken dat het ministerie bang was voor de politieke en maatschappelijke gevolgen als de HEMA zou verdwijnen. Zo vreesden ze sociale onrust wegens het grote effect op de werkgelegenheid en het straatbeeld. En: "De HEMA heeft voor veel Nederlanders historische en sentimentele waarde."

Hoekstra blokkeerde plan

Toch ging de aankoop van aandelen uiteindelijk niet door, omdat minister Hoekstra van Financiën het plan blokkeerde. Hij wilde dat de markt met een oplossing zou komen.

Uiteindelijk gebeurde dat ook: eind december werd bekend dat HEMA zou worden overgenomen door het Nederlandse investeringsfonds Parcom en de eigenaren van Jumbo. ABN Amro, ING en Rabobank nemen gezamenlijk de schulden van de huidige schuldeisers over.

'Overheid overwoog voor 50 miljoen aan HEMA-aandelen te kopen'

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie