Economie
WNL

Welke maatregelen kunnen de woningnood lenigen?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Welke maatregelen kunnen de woningnood lenigen?

Voor het eerst sinds de jaren tachtig is er zondag in Amsterdam en Rotterdam een groot woonprotest. Er wordt een hoge opkomst verwacht. Maar welke maatregelen zouden de woningnood nu daadwerkelijk kunnen lenigen? Peter Boelhouwer, hoogleraar huisvestingssystemen aan de TU Delft, noemt drie opties.

Welke maatregelen kunnen de woningnood ledigen?

“Op de middellange termijn is het toch echt zaak om de woningvoorraad te gaan uitbreiden”, zegt hij in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1. “Er zijn redelijk objectieve berekeningen die uitkomen op een tekort van pak ‘m beet bijna 300.000 woningen, en de verwachting is dat dit de komende tijd verder gaat oplopen.”

‘Ongekend dom om te zeggen dat er geen woningtekort is’

Boelhouwer noemt het “onbegrijpelijk” dat sommige mensen zeggen dat het aantal huishoudens niet zo veel afwijkt van de woningvoorraad, en dat er daarom geen tekort is. “Dat is zeer endogeen. Je kunt alleen een huishouden vormen als je een woning kunt vinden, en je ziet dat heel veel mensen thuis blijven wonen”, zegt hij. “Er is heel veel leed, en dan simpel zeggen: er zijn genoeg woningen, vind ik ongekend dom.”

Huizenvoorraad

Ten tweede kan de huizenvoorraad veel beter ingezet worden, legt Boelhouwer uit. “Daar kun je morgen mee beginnen. Zo geldt er in Nederland een regel die zegt dat als je gaat samenwonen, je de helft van je uitkering verliest. Dat kun je afschaffen”, zegt hij. “Ook kun je het veel makkelijker maken voor mensen om met twee of drie mensen in een huis te gaan wonen, dus het huurcontract daar ook op inrichten, en zelfs met hypotheken moet dat kunnen. Daar kun je snel dingen realiseren.”

Een derde optie is het realiseren van tijdelijke woningen. “We kunnen industriële woningen, conceptwoningen die in de fabriek zijn gefabriceerd, neerzetten voor vijftien jaar, met korte procedures”, legt hij uit. “Dan moet je dan alleen wel zorgen dat ze daarna ook ergens kunnen staan, en dat kan zelfs permanent. Die kun je binnen twee jaar of een jaar neerzetten.”

‘Paardenmiddelen’

Lex Hoogduin, econoom en hoogleraar over woningtekort, ziet deze drie opties als paardenmiddelen. “Wat structureel zou moeten gebeuren is dat de marktwerking weer hersteld moet worden”, zegt hij. “Het feit dat er wachtlijsten staan van zeven jaar, al jarenlang, en in grote steden boven de tien jaar, duidt dat erop dat er daar geen marktwerking is.”

Ster advertentie
Ster advertentie