Economie
NOS

De Pandora Papers: deze onthullingen springen eruit

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De Pandora Papers: deze onthullingen springen eruit

Honderden wereldleiders en politici maken gebruik van financiële constructies via belastingparadijzen, waarbij ze mogelijk belasting ontwijken. Dat blijkt uit gelekte documenten die in handen zijn van het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ).

Het gaat onder anderen om de koning van Jordanië, de presidentiële familie van Azerbeidzjan, de premier van Tsjechië, de presidenten van Oekraïne, Kenia en Ecuador en kringen rond de Pakistaanse premier.

Wopke Hoekstra

Ook demissionair minister van Financiën Hoekstra is genoemd in de Pandora Papers. Voordat hij minister werd heeft hij jarenlang een belang gehad in een brievenbusfirma op de Britse Maagdeneilanden.

De onthulling maakt veel los bij oppositiepartijen, vertelt politiek verslaggever Wilco Boom in het NOS Radio 1 Journaal. Volgens PVV-leider Wilders stinkt de constructie aan alle kanten. SP-leider Marijnissen vindt het geen verrassing ''dat de elite zo opereert'' en GroenLinks-leider Klaver eist dat de onderste steen boven komt.

Tony Blair

Ook in het Verenigd Koninkrijk maken de Pandora Papers veel los. Onder meer oud-premier Tony Blair wordt erin genoemd, zegt correspondent Fleur Launspach:

Consortium

Bij het consortium achter de Pandora Papers zijn tientallen internationale media betrokken, waaronder The Guardian, Le Monde en The Washington Post. De nu gelekte documenten, afkomstig van veertien brievenbusmaatschappijen, zijn de Pandora Papers gedoopt. In 2016 kwamen via het consortium de Panama Papers naar buiten en in 2017 de Paradise Papers. Volgens het ICIJ gaat dit om de grootste verzameling gelekte documenten tot nu toe.

De media die bij het consortium betrokken zijn, benadrukken dat het vaak niet illegaal is om geld via brievenbusfirma's of zogenoemde offshoreconstructies te laten lopen. "Maar deze zaken komen er vaak op neer dat winsten uit landen met een hoog belastingpercentage, waar ze verdiend worden, verplaatst worden naar bedrijven die slechts op papier bestaan in landen met een laag belastingpercentage", zegt het ICIJ. "Het gebruikmaken van offshoreconstructies door politici is in het bijzonder omstreden, omdat ze gebruikt kunnen worden om politiek impopulaire of zelfs onwettige activiteiten verborgen te houden voor het publiek."

RJN Hoekstra

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie