Economie
KRO-NCRV

MKB Nederland hoopt dat banken snel de rente voor rood staan verlagen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. MKB Nederland hoopt dat banken snel de rente voor rood staan verlagen

Veel ondernemers zullen door de coronacrisis in het rood komen te staan en banken rekenen daar rond de 10 procent rente voor. "Deze kosten staan niet meer in verhouding tot de crisis waar we ons in bevinden", zegt MKB-voorman Jacco Vonhof in Spraakmakers.

Hij hoop dat de banken snel de rentes voor 'rood staan' verlagen. "Ik wil niet de banken bashen", zegt Vonhof, "we hebben ze hard nodig en er wordt heel hard gewerkt. Banken moeten ook winst maken en hebben aandeelhouders, dat weet ik ook."

Video niet beschikbaar

Regelingen kabinet

Vonhof reageert ook op de nieuwe maatregel van minister Koolmees van Sociale Zaken, de Noodmaatregel Overbrugging voor behoud van Werkgelegenheid (NOW-regeling). Met deze regeling wil het kabinet zorgen dat bedrijven – die aan kunnen tonen over drie maanden tijd een omzetverlies te hebben van minstens 20 procent – hun personeel kunnen blijven doorbetalen om grote werkloosheid te voorkomen.

Vonhof is blij met de maatregel omdat deze heel breed is. "De NOW gaat over alle bedrijven die meer dan 20 procent omzetverlies hebben." Bij eerdere aangekondigde maatregelen voor ondernemers (Tozo, TOGS, BMKB en Uitstel Belastingdienst) gaat de discussie volgens Vonhof over het wankele evenwicht welk bedrijf hier aanspraak op maakt en wie niet.

'Waarom stop je ergens?'

"Als je een regeling met grenzen aankondigt, dan blijf je op die grens altijd mensen hebben die er net binnen of buiten vallen", zegt Vonhof. Hij vraagt zich af of er in deze tijd – waarin alle sectoren hard geraakt worden – een grens moet zijn. "Je zou kunnen bedenken: waarom stop je ergens?"

Ondernemers tijdens de corona-crisis

Download de NPO Radio 1 app

Met onze app mis je niets. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1 app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie