Economie
NOS

FNV start met acties bij HEMA tegen 'loondump-cao'

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. FNV start met acties bij HEMA tegen 'loondump-cao'

De FNV is begonnen met acties bij HEMA. Die zijn een reactie op de cao die het warenhuis onlangs sloot met het CNV. In die cao is afgesproken dat nieuwe werknemers van HEMA voor hetzelfde werk veel minder loon krijgen dan het huidige personeel.

Voor bijvoorbeeld een filiaalmanager komt dat neer op een loondaling tot wel 25 procent. Maar volgens de FNV gaan 'gewone' werknemers - zoals kassières en vakkenvullers - er óók minstens 6 procent in betaling op achteruit. De FNV spreekt van "loondump" en "tweedeling bij de HEMA".

Meer acties

De vakbond startte de acties gisteren met het uitdelen van flyers aan personeel van het warenhuis en aan bezoekers. "Ook klanten moeten weten wat er speelt bij de HEMA", zei bestuurder Linda Vermeulen tijdens een actie in Amsterdam. Voor deze zomer staan nog meer acties gepland, maar de FNV wil daar nog niks over kwijt.

Onder het motto 'Laat HEMA weer écht HEMA zijn!' vraagt de FNV aan mensen van de HEMA om lid te worden van TompoesUnited. "Juist nu hebben we elkaar nodig. Zodat we als TompoesUnited/FNV gewoon weer kunnen meepraten over onze werkomstandigheden en arbeidsvoorwaarden."

Verslaggever Jeroen Schutijser sprak met actievoerders:

Verslag van Jeroen Schutijser over FNV-acties

Ster advertentie
Ster advertentie