Economie
EO

Hoe komen we uit de koopkrachtcrisis? 'Tijd voor een flinke erfbelasting'

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe komen we uit de koopkrachtcrisis? 'Tijd voor een flinke erfbelasting'

Door de hoge inflatie en torenhoge energierekeningen ervaren we koopkrachtverlies. In België spreken ze zelfs van een koopkrachtcrisis. Daarom hebben een aantal economen een 'economie-OMT' gevormd. Eén van de leden van het economie-OMT, Paul de Grauwe, professor aan de Londen School of Economics is te gast in Geld of je Leven en heeft radicale ideeën: een flinke erfenisbelasting bijvoorbeeld.

Belgische 'OMT voor economie' moet koopkrachtcrisis oplossen

Video niet beschikbaar

"In de economie heb je verschillende morele principes. En één van die principes is: gelijke kansen. Iedereen moet bij de start dezelfde kansen hebben", vertelt De Grauwe. Een deel van de maatschappij heeft echter méér kansen, omdat ze grote bedragen erven van hun ouders. "Een baby die 100 miljoen euro op zijn schoot krijgt, heeft meer kansen dan een baby die niks erft", stelt hij.

Sommige economen bepleiten om deze reden zelfs een erfbelasting van 100 procent, maar zo ver wil De Grauwe niet gaan. "Er is een tweede moreel principe: vaders en moeders zijn bezorgd om hun kinderen, dus ze werken hard en sparen om iets aan hun kinderen door te spelen. Tussen die principes moet je een evenwicht vinden."

Hij pleit daarom voor een progressief stelsel: bijvoorbeeld erfenissen tot een miljoen onbelast laten maar daarboven een steeds hoger percentage af te romen. "Als je 100 miljoen aan een baby doorspeelt, moet dat onbelast laten? Nee, dan krijgt het eerste morele principe meer belang. Die baby’s hebben dat niet allemaal nodig."

'Belast energiebedrijven'

De Grauwe is ook voor een speciale belasting voor energiebedrijven, vertelt hij, in navolging van het Verenigde Koninkrijk. "Energie maken superwinsten dankzij die prijsstijgingen, ze hebben niks gedaan en krijgen plots, als manna uit de hemel, enorme winsten. Het idee is: belast daar een deel van, zodat je geld hebt om mensen met lagere inkomens te compenseren."

Dit is geen jaloeziebelasting, vindt de econoom: "Ik ben ervoor om mensen te belonen die initiatief nemen, die creatief zijn. Bedrijven die nieuwe producten aanbieden, die mogen heel veel winst maken. Maar dit zijn bedrijven die niks speciaals bedaan hebben, maar worden wel enorm beloond." De Grauwe vindt dat je dan best wat van bedrijven mag vragen. "Ik denk dat daar een groot draagvlak voor bestaat in België, maar ik vermoed ook in Nederland."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie