Economie
AVROTROS

Verlaag de belastingen, verhoog de staatsschuld

foto: Bankbiljettenfoto: Bankbiljetten
  1. Nieuwschevron right
  2. Verlaag de belastingen, verhoog de staatsschuld

Nederland kan veel meer geld lenen dan ze doet en die ruimte zou gebruikt moeten worden om de belastingen te verlagen. Dat betoogt hoogleraar Economie dr. Coen Teulings in het radioprogramma dr Kelder en Co. Het zou onvrede onder burgers bestrijden.

Teulings: "Er is veel onvrede onder mensen die er de afgelopen dertig jaar niks bij gekregen hebben. Dat probleem los je op door de belastingen te verlagen en de staatsschuld te verhogen."

Luister vooral ook de Jortcast #136

{podcast audio="111824" caption="Meer staatsschuld, minder belasting, minder calvinisme" }

Niks mis met schuld

Het verhogen van de staatsschuld gaat in tegen de acties van de politiek, er wordt juist veel afgelost. "Dat past ook bij onze volksaard", zegt presentator Kelder, "we houden niet van schuld."

"Toch ligt het erg voor de hand om wél de schuld te verhogen", zegt Teulings. "Het is een discussie die al een jaar of tien had moeten spelen. Dit najaar wordt er weer besproken wat de begrotingsruimte voor het kabinet gaat zijn.” Het is nu dus de tijd om het over een andere visie op de staatsschuld te hebben, vindt Teulings.

Brood

"Er is niks met schuld", vervolgt hij. En dat mag hij even uitleggen. "We willen allemaal een appeltje voor de dorst, een brood voor de toekomst. Maar als je dat brood nu op de plank legt, kun je het over twee jaar niet meer eten. Dus wil je dat brood nú uitlenen, en over twee jaar een vers brood terug." De professor wil hiermee aangeven dat er tegenover elk bezit of iedere spaarrekening ook een schuld moet staan. "In Nederland sparen we zelfs zoveel dat we te weinig schulden maken."

Er is dus ruimte voor meer schuld, zonder dat we onverantwoord bezig zijn. "We moeten 15 miljard minder overhouden", zegt Teulings. "Je hoeft niet meer uit te geven, er kan ook minder binnenkomen. Je kan het ook gebruiken om bijvoorbeeld de belastingen te verlagen."

Lage rente

"Ja, maar als je minder belasting heft dan loopt de staatsschuld op en dat is met een lage rente misschien geen probleem, maar wel als de rente weer gaat stijgen", werpt dr Kelder tegen. "Dan loopt het bonnetje op en gaan we Zuid-Europese landen als Italië achterna, dan klapt het."

"Mijn stelling is dat de rente al vijftien jaar laag blijft, Ik heb al vijf jaar gelijk en dat zal nog wel even zo blijven", zegt Teulings. "We gaan langzaam wel naar het besef dat dit een structureel proces is."

"Om dat te verklaren moet je naar Japan kijken, een land dat qua vergrijzing een aantal jaren voorloopt. Er zijn enorm veel oudere mensen en die willen allemaal sparen voor hun pensioen. Er is op de kapitaalmarkt dus veel aanbod en weinig vraag en dat betekent dat de rente laag is. Japan loopt voor op ons ,dus dat proces zullen we in Europa de komende vijftien jaar ook zien. De rente zal nog heel lang laag blijven."

"Verlaag de belastingen en verhoog de staatsschuld"

Ster advertentie
Ster advertentie