Economie
EO

Haaksbergen vreest 'Groningse toestanden' door zoutwinning, maar wat hebben we er eigenlijk aan?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Haaksbergen vreest 'Groningse toestanden' door zoutwinning, maar wat hebben we er eigenlijk aan?

Het bedrijf Nobian wil zout winnen rond het dorp Haaksbergen. Veel Haaksbergers zitten daar niet op te wachten, maar het is cruciaal voor de economie, vertelt directeur technologie en duurzaamheid Marco Waas van Nobian in Geld of je leven. "Als je kijkt naar de toekomst, hebben we het zout nodig voor batterijmaterialen, windmolenbladen, isolatiemateriaal."

Ook nu wordt het zout al veel gebruikt, stelt Waas. "Raamkozijnen, alle soorten pijpen, wasmiddelen, vloerbedekkingen, medicijnen", zo somt hij op.

Zout winnen in Haaksbergen: slecht voor de omgeving of noodzakelijk voor de economie?

Video niet beschikbaar

Maar dat zout uit de grond halen is nog niet zo makkelijk. Voor het winnen zijn boorputten nodig, waarvan Nobian er acht wil graven. Wat er na de winning gebeurt met die putten, leidt tot zorgen in Haaksbergen. "Daar zijn we als de dood voor. Dat die dingen niet goed worden afgesloten en dus een eigen leven gaan leiden, met alle gevolgen van dien", zo zei Ludwig ten Broeke van bewonerscollectief Laat De Hoeve Niet Zakken onlangs tegen de NOS. Men legt de vergelijking met Groningen.

Waas stelt de Haaksbergers gerust: "We hebben oog voor de zorgen die de bewoners hebben. We zoeken al heel lang de dialoog." Er is wel bodemdaling, vertelt hij, maar dat is maar een paar millimeter. Groningse toestanden liggen niet voor de hand, verzekert hij. "Schade aan huizen, dat gaat echt niet gebeuren."

Toch waren er in het verleden wel incidenten: zo stortte begin jaren 90 een 'caverne' in bij Hengelo, waardoor er een soort krater ontstond. Een carverne is een ruimte onder de grond, die achterblijft als het zout is gewonnen. Voor zo’n krater hoeft men in Haaksbergen niet bang te zijn, zegt Waas: "Die caverne was gemaakt in de jaren 50. We gebruiken nu de nieuwste technologieën."

In totaal zijn er in Twente nog wel 41 cavernes die ‘potentieel instabiel zijn’, zo bevestigt het Staatstoezicht aan Geld of je Leven. Dit betekent niet dat er direct gevaar is, maar in de toekomst zou dit gevaarlijk kunnen worden. Waas vertelt dat de cavernes daarom worden opgevuld. Dit kan echter nog wel lang duren: met de huidige methode meer dan 100 jaar, stelt een woordvoerder van het Staatstoezicht op de Mijnen.

Gezuiverd

Dat het zout onder Nederland ligt is uniek, vertelt Waas. "Onder stukken van Noordoost-Nederland, een stuk van Duitsland en Denemarken ligt een hele dikke zoutlaag. Die is daar 250 miljoen jaar geleden neergelegd door de zee. Het is al gezuiverd, want dat heeft de natuur al voor ons gedaan", vertelt hij.

Geld of je leven

Geld of je leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Wil je meer Geld of je leven? Alle gesprekken over de staat van de economie vind je in onze podcast.

Klik hier om je te abonneren

Ster advertentie
Ster advertentie