Economie
KRO-NCRV

Aboutaleb: handel voor regering belangrijker dan drugsbestrijding

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Aboutaleb: handel voor regering belangrijker dan drugsbestrijding

"Voor de regering is handel belangrijker dan het bestrijden van drugs. Dat frustreert." Dat zegt de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb bij Spraakmakers in reactie op afspraken om de havens van Antwerpen en Rotterdam zo goed als drugsvrij te krijgen. Die afspraken zijn wat hem betreft niet voldoende.

Na een recordaantal drugsvondsten vorig jaar, zetten Antwerpen en Rotterdam de komende jaren alles op alles om de havens het liefst zo goed als drugsvrij te krijgen. Vrijdag zijn nieuwe afspraken gemaakt - deze keer ook met de rederijen die actief zijn in de havens.

Wil je de handel in drugs aanpakken, dan kun je aan drie knoppen draaien, legt de burgervader uit: de bronlanden, de havens en de transport en logistiek. "Aan die laatste hebben we lang niets kunnen doen, omdat rederijen zeggen: wij zijn maar platforms." Onterecht vindt Aboutaleb. Hij heeft bovendien vermoedens dat zij geïnfiltreerd zijn door criminelen. Van binnenuit runnen zij drugstransporten.

Haven pal naast sloppenwijk

Nu zijn zij aan boord. Maar tevreden is de Rotterdamse burgemeester niet. "Het is een belangrijke stap, maar zeker niet het maximaal haalbare. Er moet nog veel meer gebeuren." Zo vindt hij dat rederijen onbeveiligde havens in Latijns Amerika moeten mijden. Hij vertelt over een haven zonder controle in Equador, pal naast een sloppenwijk. Rederijen verkiezen die vaak boven een ‘normale’ haven, omdat het goedkoper is.

Aboutaleb pleit voor internationale afspraken hierover, maar ziet die niet van de grond komen. "Voor de Nederlandse regering is handel belangrijker dan bestrijden drugs”, zegt hij. "Dat frustreert." De veiligheid in de haven zou volgens hem even, zo niet belangrijker moeten zijn dan geld verdienen. Hij wil niet dat de Rotterdamse haven bekend komt te staan als "afvoerputje van Europa."

Veelgehoorde klacht

Reders moeten dus bepaalde havens mijden, maar dat is niet het enige. Meer techniek gaat ze ook helpen. De burgervader vertelt over een slimme chip in de container die kan registeren of en wanneer een container open gemaakt is en of de temperatuur verandert. In het slechtste geval kan zo’n container gelijk apart worden gehouden bij aankomst. Met dit soort maatregelen hoeven containers niet extra lang te wachten - een veelgehoorde klacht, zeker als het gaat om verse lading.

Er moet echt wat gebeuren in de aanpak van drugscriminaliteit, benadrukt Aboutaleb. "Ik vind het vervelend om te zeggen: we hebben de strijd verloren. We staan 3-0 achter." Maar hij heeft de strijd niet opgegeven. "We zijn ook goed in het bouwen van dijken: steviger, hoger en breder. We hebben momentum, een kans om het beter te doen."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie