Economie
AVROTROS

Historische economische groei, maar ondernemers zijn bang voor faillissementen

  1. Nieuwschevron right
  2. Historische economische groei, maar ondernemers zijn bang voor faillissementen

Positieve groeicijfers van het CBS. Maar voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland ziet vooral het leed van ondernemers. Het vet is van de botten en de schulden zijn torenhoog: "Als de problemen niet worden aangepakt, komen de faillissementen alsnog."

Na de krimp in 2020 van 3,8 procent, groeit in 2021 de Nederlandse economie met 4,8 procent, berekent het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De laatste keer dat de economie zo snel groeide was in 1998.

Coronacrisis achter ons?

Met deze historische groei lijkt de coronacrisis ver weg. Zeker nu minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid de coronamaatregelen wil versoepelen. Maar volgens de voorman van MKB-Nederland, Jacco Vonhof, begint de grootste ellende voor veel ondernemers nu pas.

"De emotie of het gevoel van dat het klaar is snap ik vanuit de samenleving. Je ziet ons allemaal weer opgelucht ademhalen. Maar de afgelopen 2 jaar zijn veel ondernemers heel diep gegaan. Of het nou gaat om hun eigen vermogen of schulden bij de Belastingdienst, leveranciers of hun huisbaas. Ik maak me ernstig zorgen over die ondernemers."

Enorme schuldenberg

Het kabinet geeft miljarden uit om ondernemers door de coronacrisis te helpen. Het lijkt een succes, want het aantal faillissementen is de afgelopen maanden historisch laag. Maar volgens branche-organisatie MKB-Nederland is de financiële schade van de crisis enorm. Uit hun berekeningen blijkt dat ondernemers voor 40 miljard euro aan schulden hebben opgebouwd en 10 miljard euro aan eigen vermogen is verdampt.

Vonhof: "De mensen denken dat er miljarden naar ondernemers zijn gegaan. Maar we vergeten dat die met dat geld zijn werknemers moest uitbetalen, aan vaste kosten moest voldoen. Veel van hen hebben zelf al 2 jaar geen salaris gehad. Nu is een ondernemer blij dat de winkel weer open kan. Maar de zorgen over de enorme schuldenberg die voor ze ligt is groot. Hoe moeten ze die oplossen?"

Buiten de boot

Ook al lijkt in het grote plaatje de economie herstelt van de coronacrisis, de berekeningen van het CBS laten zien dat dat niet voor alle sectoren geldt. De horeca heeft de hardste klappen gehad. Het herstel van 2021 was voor die branche niet genoeg om de verliezen van 2020 goed te maken.

En volgens Vonhof hebben ook lang niet alle ondernemers die met coronabeperkingen te maken kregen, steun ontvangen: "We hebben vaak met het kabinet overleg gehad om steeds meer ondernemers die net buiten de boot vielen toch te helpen. De steunpakketten waren geen maatwerk. Maar ja, uiteindelijk is het niet gelukt, omdat de overheid zei: 'het is onuitvoerbaar'. Wij hebben daar nog steeds een heel vervelend gevoel over, dat heel veel ondernemers niet geholpen zijn."

Exit-plan

Vonhof van MKB Nederland wil graag naar voren te kijken. Hij roept het kabinet op om een 'exit-plan' te komen met onder andere soepeler regels voor ondernemers die ermee willen stoppen en kapitaalsteun voor ondernemers die grote vermogensverliezen hebben geleden. "Als er nu geen goede regelingen komen voor ondernemers met schulden, kan je je afvragen of veel van hen het gaan redden."

Belangrijk vindt Vonhof daarom ook een langere terugbetaaltermijn voor belastingschulden: "We vragen om een regeling die een beetje lijkt op bijvoorbeeld het terugbetalen van de studiefinanciering, dus ergens tussen de twintig en dertig jaar. Als ondernemers in vijf jaar tijd de schulden die ze hebben opgebouwd moeten terugbetalen, dan kunnen ze ongeveer net genoeg verdienen, elke maand, om hun schuld in te lossen. Dan kunnen ze ook niet investeren in hun toekomst, dus dat zou een hele slechte deal zijn."

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie