Naar homepage
Economie

Ingrid Thijssen (VNO-NCW) begrijpt ondernemers die nu de randen opzoeken

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ingrid Thijssen (VNO-NCW) begrijpt ondernemers die nu de randen opzoeken

"Je kunt ondernemers groot en klein niet kwalijk nemen dat ze proberen binnen de regels iets te verkopen", dat zegt Ingrid Thijssen, voorzitter van werkgeverskoepel VNO-NCW bij 1 op 1. "Ik heb begrip voor alle bedrijven die binnen de regels toch kijken naar hoe ze in deze belangrijke periode nog iets van omzet kunnen maken."

Daarmee reageert Thijssen op de winkelketens die vanochtend geitenpaadjes dachten te vinden door enkel 'essentiële' producten te verkopen. Het kabinet maakte in de loop van de ochtend bekend in overleg te gaan over hoe deze paadjes alsnog af te sluiten. Thijssen zegt hierover: "Mijn beeld is dat het (de lockdown) onder redelijk veel stoom en kokend water tot stand is gekomen. Er is veel discussie over wat wel en wat niet. Het is nu aan het kabinet om daar duidelijkheid over te verschaffen."

Verhoog tegemoetkoming vaste lasten

De afgelopen weken stond met name de horeca aan de lat met het verzoek de tegemoetkoming in vaste lasten te verhogen. "Eigenlijk zou het goed zijn om alle vaste lasten te vergoeden", stelt Thijssen. Of de vergoeding, die nu op 70 procent van de gederfde omzet ligt, naar 100 procent moet, wil ze niet zeggen.

Ondertussen heeft de werkgeverskoepel haar blik ook gericht op de periode na 19 januari, de gehoopte einddatum van de lockdown. Thijssen roept het kabinet op om deze periode te gebruiken de testcapaciteit verder op orde te brengen. "Zodat je voordat je naar de horeca of een evenement gaat, getest kan worden."

Ademtests om economie te openen

"Ademtests zijn daar super belangrijk voor", stelt Thijssen. Ze ziet graag dat er nu al wordt nagedacht over waar deze tests, als ze straks op grote schaal beschikbaar zijn, worden ingezet. Gisteren vertelde GGD GHOR-voorzitter André Rouvoet in dit programma dat de GGD-teststraten er gebruik van gaan maken. Thijssen pleit er op haar beurt voor om de ademtests te gebruiken de economie na de lockdown weer te openen.

Ook willen de werkgevers dat er überhaupt op grotere schaal en regelmatiger wordt getest. Verantwoordelijk minister Hugo de Jonge stelde gisteren in het coronadebat nog vraagtekens bij de effectiviteit daarvan. In landen als Slowakije en Luxenburg is veelvuldig getest, maar ook daar gaan de cijfers nu de verkeerde kant op, zo redeneerde hij. Thijssen: "Hoe je moet denken, is dat er nu heel veel mensen zijn die zich niet laten testen. Als je een reden geeft om mensen te laten testen, dan haal je daar sowieso veel mensen uit die besmettelijk zijn. Dat is goed voor de volksgezondheid en de economie."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie