Economie
KRO-NCRV

Hans de Boer: kabinet moet 'zelfvertrouwen' en 'durf' tonen economische crisis

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hans de Boer: kabinet moet 'zelfvertrouwen' en 'durf' tonen economische crisis

Hans de Boer van VNO-NCW wil dat Nederland meer "zelfvertrouwen en durft" toont bij het bezweren van de economische recessie ten gevolgen van de coronacrisis. "Het kabinet moet zeggen: we gaan hier doorheen komen en we gaan het op zo’n manier doen, dat we een glanzend voorbeeld voor Europa worden", zegt De Boer in Spraakmakers.

Veel ondernemers waren teleurgesteld door de persconferentie van Mark Rutte dinsdag, waar weinig aandacht was voor hun positie. Ook werd er volgens hen te weinig perspectief voor de toekomst geboden. De Boer: "Hij had een paar sectoren wat meer vrijheid kunnen geven. Bijvoorbeeld de kappers."

De Boer keek gisteren naar het Kamerdebat en sprak Rutte ook persoonlijk. "Hij heeft zijn excuses daarvoor aangeboden. Gisteren is er veel rechtgezet." Zo is de NOW-vergoedingsregeling verruimd en zijn investeringen naar voren gehaald. "Gisteren was een goede dag voor het ondernemerschap."

'Haal investeringen naar voren'

De Boer zelf pleit ook voor het naar voren halen van prestigieuze projecten met betrekking tot bouw en infrastructuur. Volgens hem liggen daar prachtige kansen. Zoals op het gebied van lightrail en wegenprojecten of een groot waterstofproject in het noorden van het land. "Het geld is al bestemd, haal het naar voren en zet het in de markt."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Sterker uit de crisis'

Ook in de haven van Rotterdam ligt volgens hem een prachtig project te wachten voor de opslag van CO2 waar meteen mee gestart kan worden. "Daar kan Nederland ook internationaal mee scoren." Ook nieuwbouwwoningen zouden volgens hem zo snel mogelijk in de markt gezet moeten worden, zodat bouwbedrijven weer opdrachten krijgen voor na de zomer. "Dan doe je dingen waardoor Nederland sterker uit de crisis komt."

Duivels dilemma

De Boer erkent het dilemma waar het kabinet in zit tussen volksgezondheid en economie, "maar als je alleen naar virologen luistert, gaat de economie op z’n kop".

Regeren is vooruitzien, zegt De Boer en we moeten voorkomen dat straks grote groepen mensen geen bestaanszekerheid meer hebben. "Als straks 10 procent werkloos is geworden, dan gaan we ook ongezonder leven en dan gaan er ook mensen dood."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie