Naar homepage
Economie

Hoofdeconoom ING: 'Huidige maatregelen bieden hoop voor de toekomst'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoofdeconoom ING: 'Huidige maatregelen bieden hoop voor de toekomst'

Vanuit economisch perspectief bieden de huidige coronamaatregelen hoop voor de toekomst. Dat zegt Marieke Blom, hoofdeconoom van ING in WNL op Zaterdag. "Wat je nu ziet is dat het kabinet wel echt gericht gereedschappen inzet en niet zegt: we gooien alles ineens op slot."

Blom pleitte eerder voor een hoogbegaafde lockdown waarbij geleerd wordt van de intelligente lockdown en alles wat er daarna bijgeleerd is, wordt toegepast. Volgens Blom heeft Nederland in het voorjaar inderdaad een intelligente lockdown gehad. "Er is een vergelijking gemaakt tussen Nederland en België door het CBS. Daaruit blijkt dat bijvoorbeeld het open houden van niet-essentiële winkels, en het doorgaan met de bouw en industrie, Nederland op economisch opzicht op voorsprong heeft gezet. Gezondheid-technisch lijkt dit geen verschil te hebben gemaakt."

‘Werken aan een post-lockdown plan’

Een ander onderdeel van de 'hoogbegaafde lockdown' is dat er een plan is voor na de lockdown. "Je kunt wel roepen: 'we hebben een lockdown nodig', maar je moet ook een plan hebben om het virus zo klein te houden dat we onze economie en sociale contacten weer volledig kunnen normaliseren. Het zou mooi zijn als daar nog aan gewerkt zou worden."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android

Ster advertentie
Ster advertentie