Economie
BNNVARA

Sander Heijne onderzoekt waarom bedrijven een ommezwaai maken naar een groenere toekomst

foto: NPO Radio 1 - BNNVARAfoto: NPO Radio 1 - BNNVARA
  1. Nieuwschevron right
  2. Sander Heijne onderzoekt waarom bedrijven een ommezwaai maken naar een groenere toekomst

Niet de omwonenden of de vakbonden, maar een appje van de zus van de topman gaf Tata Steel IJmuiden eind vorig jaar het laatste zetje om de volledige vergroening van het bedrijf af te kondigen. Dit zegt Tata Steel-topman Hans van den Berg in de nieuwe BNNVARA-podcast De Ommezwaai.

#1 - De grootste vervuiler: Tata Steel - De Ommezwaai

Journalist Sander Heijne was negen jaar oud toen de overheid voor het eerste spotjes uitzond over de risico’s van wat toen nog 'het broeikaseffect' heette. Inmiddels heeft hij een zoon van negen, maar als hij de balans opmaakt van wat we de afgelopen dertig jaar hebben gedaan om de klimaatverandering te stoppen, dan is het eerlijke antwoord; veel te weinig.

Zoektocht naar vergroenen

Daarom is hij podcast De Ommezwaai gestart. In een zesdelige serie gaat hij in gesprek met bestuurders, ondernemers en politici die, vaak na lang aarzelen, het roer hebben omgegooid. De podcast is geen tribunaal of aanklacht, maar veel meer een zoektocht naar de vraag wat bestuurders nu het laatste zetje geeft om hun bedrijfsvoering te vergroenen. Uiteindelijk hoopt hij zo lessen te kunnen leren die ons kunnen helpen om de energietransitie te versnellen.

Iedere aflevering zoomt in op de ommezwaai bij een centrale speler in onze economie. Zo is de eerste aflevering een reconstructie van de ommezwaai bij de grootste vervuiler van Nederland, Tata Steel, dat in de herfst van 2021 aankondigde de staalproductie volledig te zullen vergroenen. Hoewel de vakbonden en de milieubeweging belangrijk werk deden om de mogelijkheden tot de productie van groen staal in kaart te brengen, bleek het uiteindelijk de zus van de CEO die met een appje het laatste zetje gaf.

Lessen voor de energietransitie

In de andere afleveringen komen onder meer de grootste belegger van Nederland (pensioenfonds ABP), de geografisch grootste sector (de landbouw) en de grootste politieke partij van Nederland (de VVD) aan bod. In de slotaflevering spreekt Heijne met verschillende (gedrags)wetenschappers over de vraag welke lessen we uit deze serie kunnen leren voor de energietransitie.

"Voorstanders van klimaatactie proberen bestuurders al decennia met rationele argumenten te overtuigen tot snellere klimaatactie", zegt Heijne. "Tot mijn eigen verrassing blijken niet de argumenten zelf de doorslag te geven, maar de afzender. In de serie blijkt keer op keer dat de ommezwaai pas wordt gemaakt als ook de eigen sociale kring van een bestuurder zich begint te roeren".

Luister ‘De Ommezwaai’ vanaf 31 oktober elke maandag via nporadio1.nl/podcasts of jouw favoriete podcastplatform.

De Ommezwaai

De Ommezwaai

De Ommezwaai

Ster advertentie
Ster advertentie