Naar homepage
Economie

CBS: Koopkracht steeg vorig jaar met 1,3 procent
NOS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. CBS: Koopkracht steeg vorig jaar met 1,3 procent

De koopkracht van de Nederlandse bevolking steeg in 2019 met 1,3 procent ten opzichte van 2018. Dat meldt het Centraal Bureau voor de statistiek (CBS).

Presentator Mark Visser sprak er in het NOS Radio 1 Journaal over met Peter Hein van Mulligen van het CBS.

De koopkrachtstijging is hoger dan de twee jaar ervoor. Dat kwam onder meer door de grootste stijging van de cao-lonen in tien jaar tijd. Mede daardoor steeg de koopkracht van werknemers meer dan die van het doorsnee huishouden, namelijk met 2,5 procent. Verder hielden mensen meer geld over door een aantal belastingverlagingen, zoals een lagere inkomstenbelasting.

Die 1,3 procent is dus de doorsnee stijging, maar dat betekent niet dat van alle huishoudens de koopkracht omhoog ging. Dat is namelijk maar voor 62 procent het geval. Bij 38 procent van de huishoudens ging de koopkracht dus omlaag of bleef die gelijk. Zo'n koopkrachtdaling kan komen doordat mensen hun baan verloren of ervoor kozen om minder uren te gaan werken.

Koopkracht zelfstandigen nog onbekend

Van zelfstandig ondernemers als groep zijn de koopkrachtcijfers over 2019 nog niet bekend. Zij kunnen later belastingaangifte doen dan werknemers en daardoor heeft het CBS nog geen volledig beeld van de inkomens van zelfstandigen.

Een jaar eerder, in 2018, groeide de koopkracht van ondernemers (2,9 procent) harder dan die van werknemers (1,9 procent). Tegelijkertijd was er bij zelfstandigen toen meer variatie dan bij werknemers. Bij 43 procent nam de koopkracht in 2018 namelijk af, ondanks die doorsnee stijging van 2,9 procent. Bij werknemers daalde in 2018 de koopkracht van 39 procent.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie