Economie
EO

Poetin vult zijn zakken met olie-inkomsten, maar een Europese boycot op olie lijkt niet waarschijnlijk

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Poetin vult zijn zakken met olie-inkomsten, maar een Europese boycot op olie lijkt niet waarschijnlijk

De Europese Unie overweegt een boycot van Russische olie. Met name de Baltische staten en Polen willen dit, bij een EU-top later deze week zal erover gesproken worden. Analisten Laurien Crump en Jilles van den Beukel denken niet dat het er komt, omdat Europa veel te afhankelijk is van Russische olie. Wrang, want Poetin vult ondertussen zijn zakken, zegt Van den Beukel.

Op dit moment gaat er al minder olie naar Europa, maar omdat dat de prijs van olie opdrijft, is Poetin spekkoper: "Poetin verdient op dit moment meer aan olie en gas dan voor de oorlog", vertelt energiespecialist Van der Beukel van het Haags Centrum voor Strategische Studies in Geld of je Leven. Als je olie gaat boycotten, moet je dat 100% doen, zegt hij, anders helpt het niet.

Er gaan dagelijks zo’n 3 miljoen vaten olie vanuit Rusland naar Europa. "Een behoorlijk deel van de Europese olieconsumptie", zegt Van den Beukel.

'Boycot komt er niet'

Maar dat laatste – een geheel embargo - gaat er niet komen, denkt universitair hoofddocent internationale betrekkingen Laurien Crump (Universiteit Utrecht). Dat komt omdat sommige landen op dit moment niet zonder Russische olie kunnen: "Duitsland is voor 55 procent afhankelijk, dus ik zie het niet zo tot een boycot komen."

Ook Van den Beukel ziet het niet gebeuren: "Een boycot doet onszelf misschien wel net zoveel pijn als het de Russen doet. Dat is een risico", stelt hij. Een voorbeeld is benzine die nóg duurder wordt, vertelt de analist. "Het geeft een opwaartse druk op de olieprijs."

Overschakelen op alternatieven gaat niet zomaar: veel Duitse olieraffinaderijen zitten bijvoorbeeld verbonden aan een pijpleiding die naar Rusland loopt. Die kunnen niet zomaar hun olie uit andere landen gaan halen, stelt Van den Beukel.

Eensgezindheid

Het feit dat Polen en de Baltische staten enerzijds en Duitsland anderzijds het niet met elkaar eens zijn, is zorgelijk, vindt Crump. De Europese Unie begon bijzonder eensgezind met de sancties tegen Rusland, maar dat lijkt op dit onderwerp lastig: "Je ziet nu het over energie gaat, er voor het eerst wat verdeeldheid ontstaat."

Het gaat er waarschijnlijk op uit draaien dat de al bestaande sancties nog een beetje worden aangescherpt, denken Crump en Van den Beukel. Premier Rutte zei vandaag tijdens een bezoek aan Litouwen dat de EU op termijn onafhankelijk moet worden van Russische olie en gas, maar dat dat nu nog niet kan.

'Poetin verdient momenteel meer geld aan olie en gas dan voorheen'

Ster advertentie
Ster advertentie