Economie

Economie groeit, maar Nederlander merkt niks: ‘Dat is geen gezeur’
WNL

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Economie groeit, maar Nederlander merkt niks: ‘Dat is geen gezeur’

Het is terecht dat Nederlanders zich beklagen omdat zij er economisch niet op vooruitgaan, terwijl de economie wel groeit. "Het wordt vaak afgedaan als gezeur, maar dit gevoel van mensen klopt", zegt econoom Esther van Rijswijk in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1.

De economie in Nederland groeide het afgelopen jaar met drie procent. Volgens Van Rijswijk heeft de Nederlandse burger ook wel degelijk meer geld dan voor de crisis. "Maar we kunnen er niet meer mee."

Wonen is duurder

Volgens haar zijn daar verschillende verklaringen voor. "Wonen is duurder geworden, maar ook de dagelijkse boodschappen." Uit de cijfers van ING blijkt dat de Nederlanders vorig jaar 41 procent van hun inkomen kwijt waren aan vaste lasten. Tien jaar geleden was dat nog 36 procent. "Maar we zijn ook meer gaan sparen, onze buffers aan het vergroten", zegt Van Rijswijk.

Nederlanders die van andere mensen te horen krijgen dat ze zeuren over hun financiële situatie, kunnen volgens de econome in dat geval dan ook het beste wijzen op de cijfers van ING. "Het extra inkomen is er wel degelijk, maar we kunnen er niet méér leuke dingen van doen. Je voelt pas dat het beter gaat als je meer ruimte hebt voor die leuke dingen, maar dat valt dus vies tegen."

Ster advertentie
Ster advertentie