Economie
KRO-NCRV

Europese aanpak economie: 'Belang interne markt mag niet ter discussie staan'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Europese aanpak economie: 'Belang interne markt mag niet ter discussie staan'

Een economische crisis als gevolg van de corona-uitbraak lijkt een zekerheid. In Brussel zien ze graag een gezamenlijke Europese aanpak. Een goed uitgangspunt volgens hoogleraar financiële markten Arnoud Boot, vanwege het belang van de interne Europese markt voor Nederland.

"Nederland is een kleine markt. Zelfs de kleinste landen exporteren", zegt Boot in Spraakmakers. Handel tussen EU-landen is van groot belang voor de Nederlandse economie. "Het belang van de interne markt mag niet ter discussie staan."

Juist die exporteconomie is een van de redenen waarom Nederland hard geraakt wordt, wat de voorspelling van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voor een zware economische krimp van de Nederlandse economie kan verklaren.

Geen EU-blokkades

Daarvoor is het belangrijk dat tussen EU-lidstaten geen blokkades zijn. Nu is dat wel het geval, vanwege de bestrijding van de gezondheidscrisis. Dat is volgens Boot begrijpelijk, omdat de situatie in één land zo alarmerend kan zijn, dat 'buitengewone maatregelen' noodzakelijk zijn.

Die maatregelen verschillen van land tot land, ook binnen de Europese Unie. Twee belangrijke redenen liggen daaraan ten grondslag, analyseert EU-deskundig Rob Boudewijn. Ten eerste is voor de gezondheidszorg, net zoals voor sociaal beleid en onderwijs, Europees niets geregeld.

De tweede reden is volgens Boudewijn dat bij een crisis de nationale reflex optreedt om het in eigen land op te lossen. Dat was ook zichtbaar bij de financiële crisis, toen ABN-AMRO werd opgekocht. "Na enige tijd is de crisis zo groot, dan past een nationale aanpak niet meer."

In de coronacrisis werd dat goed zichtbaar, toen de horeca in België sloot, waarop de Belgen de grens overstaken om in Nederland naar de kroeg te gaan. "Daarom moet je coördineren, dringt dan door."

'Kom met voorstellen'

Ed Kronenburg, oud-ambassadeur in Peking en Parijs, ziet ook de nationale reflex op dit moment, in de vorm van steunmaatregelen. Hij is vóór een Europese aanpak. "Stel volgende maand komt de Oostenrijkse economie in actie, maar in Nederland gelden nog beperkende maatregelen, dat betekent dat Nederland de concurrentiepositie op de interne markt verliest."

Dat wil niet zeggen dat landen op elkaar moeten wachten met opstart van de economie, maar enige coördinatie is vereist. "De Europese commissie moet met voorstellen komen." Ook vanwege de staatssteun die verleend wordt aan bedrijven. "Wat betekent dat voor de concurrentiepositie?"

Binnen de Europese Unie wordt hier al over nagedacht denkt Kronenburg. "Ik ben ervan overtuigd dat Brussel al bezig is met voorstellen die binnenkort op tafel komen."

Stand.nl: Alleen met een gezamenlijke Europese aanpak krijgen we de economie weer snel aan de praat

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie