Economie
NOS

Verdienen startende ondernemers ook steun?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Verdienen startende ondernemers ook steun?

Het kostte maanden aan voorbereiding, aanvragen van vergunningen, een geschikt pand vinden. Maar in juni kon Cornelie van Oostenbrugge eindelijk beginnen met haar lunchroom in Zwolle. De eerste lockdown was net voorbij en ze was klaar om te gaan. Maar nu moet de deur weer dicht. "Met alleen afhaalmenu's haal ik mijn vaste lasten niet eens", zegt zij in NOS Met het Oog op Morgen.

Ook hoofdeconoom van de ABN Amro, Sandra Phlippen, ziet veel ondernemers die het zwaar hebben. "In het eerste kwartaal van dit jaar zijn zo'n 63.000 ondernemers gestart. Die zullen niet allemaal getroffen zijn, maar het blijft een grote groep."

Video niet beschikbaar

Wie voor 2020 startte, kan onder bepaalde voorwaarden aan de steunregelingen deelnemen. Van een tegemoetkoming voor de vaste lasten, tot de NOW en TOZO. "Die steun is gebaseerd op cijfers van het jaar ervoor. Het moet ook ergens op gebaseerd zijn, dus ik snap het van de overheid. Maar het is een duivels dilemma", aldus Phlippen.

Cornelie heeft zulke cijfers niet, want haar lunchroom startte pas dit jaar. "Maar ik kan wel degelijk aantonen dat ik minder omzet draai door simpelweg de maanden te laten zien dat ik wél open was."

Overleven

De ondernemer hoopt op een vorm van steun, bijvoorbeeld voor de vaste lasten. "Van mijn huurbaas kan ik niet verwachten dat wij helemaal niks gaan betalen. Hij heeft ook gewoon kosten."

Phlippen is het eens dat er voor een deel van de startende ondernemers een structurele oplossing moet komen. "We moeten ons niet blindstaren op incident-steunmaatregelen. Want waar het in feite om gaat is de vraag: hoe houden ondernemers dit vol?"

OOG Ondernemers

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie