Economie
NOS

'De schade van zoutwinning nemen we kennelijk voor lief'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De schade van zoutwinning nemen we kennelijk voor lief'

Zoutwinning in Nederland levert banen op in regio's die dat goed kunnen gebruiken. En daardoor zijn de negatieve gevolgen te lang gebagatelliseerd, stelt Follow the Money.

Het platform voor onderzoeksjournalistiek deed onderzoek naar de gevolgen van de zoutwinning in Twente en Groningen. "De omvang verbijsterde het meest", zegt onderzoeker Arne van der Wal in NOS Met het Oog op Morgen. "Nergens wordt per vierkante kilometer meer zout gewonnen dan in Nederland. Daar ontstaan enorme ondergrondse gaten door, soms zo groot als een voetbalstadion."

Zoutwinning levert volgens Van der Wal vooral banen op. En die zijn welkom in de regio's waar gewonnen wordt. "Dat verklaart misschien waarom de lokale overheden een oogje toeknijpen."

Schade

Want negatieve gevolgen zijn er wel degelijk, weet Jakoba Gräper. Zij woont in het gebied. "Schade aan woningen, schade aan welzijn. Dat hebben we in 2009 al gezegd, maar het is moeilijk om dit probleem aan te kaarten."

"Ons werd in de jaren zeventig beloofd dat de locatie na twintig jaar dicht zou gaan, maar die belofte is nooit nagekomen."

Van der Wal: "En stel dat de schade in de toekomst groot is, wie draait daar dan voor op vraag ik me af. Tot nu toe zijn dat de waterschappen en de provincies, de burgers dus eigenlijk. En de winsten gaan naar het buitenland."

Volgens de onderzoeker bestaat er geen goede kostenbatenanalyse voor zoutwinning in Nederland. "Wat mij verbaast is dat we de schade voor lief lijken te nemen maar geen idee hebben wat de opbrengsten zijn."

Zoutwinning in Nederland

Ster advertentie
Ster advertentie