Naar homepage
Economie

Topman Action: we kregen wél groen licht van Economische Zaken

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Topman Action: we kregen wél groen licht van Economische Zaken

Sander van der Laan, de CEO van winkelketen Action heeft afgelopen week een ware rel veroorzaakt. Na de toespraak van Rutte waarin werd gemeld dat alleen de essentiële winkels open zouden blijven, opende Action, Wibra en de HEMA de volgende dag tóch de deuren. De ophef bij onder andere Kamerleden was enorm, want shoppen was juist iets wat niet zou moeten gebeuren tijdens de lockdown. Een paar uur later sloten die winkeldeuren weer. Was die maatschappelijke antenne kapot, vraagt Sven Kockelmann Van der Laan in het programma 1 op 1? "Nee zeker niet", is het antwoord van Van der Laan.

Op maandagavond na de toespraak van de minister-president vanuit het Torentje was het voor de Action duidelijk, ze zouden de volgende dag dicht gaan. "Maar op dinsdag gingen een aantal non-food retailers open en werden de spelregel op de site van Rijksoverheid aangepast." Gedurende de dag mochten winkels die minstens 30% van de omzet haalde uit essentiële artikelen, voor dat gedeelte van het assortiment open. Onder essentiële artikelen vallen artikelen als schoonmaakmiddelen als wasmiddel en medicijnen zoals paracetamol. Geen opvallende regeling, die ook in andere Europese landen zoals Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk geldt waar de Action ook winkels heeft. De discounter zou volgens de dinsdag geldende regels in de middag weer de rolluiken van de winkelpui omhoog kunnen doen en de kassa laten rinkelen.

"Voor de zekerheid hebben we contact gehad met onze branche-organisatie die weer contact had gehad met het ministerie en die bevestigden dat we open konden." De Action, waar ruim 60 duizend mensen werkzaam zijn, heeft zelf ook contact gehad met het ministerie van Economische Zaken.

Uit ergernis dat er zo veel winkels toch open konden, werden de regels op woensdagochtend door Den Haag aangescherpt naar een verplichte omzet van minstens 70% van essentiële middelen. Dat betekende dat de Action, samen met de Wibra en de HEMA toch weer direct tot in ieder geval 19 januari de deur op slot moesten draaien. Van der Laan werd die bewuste woensdag "gebeld door hoog ambtelijk niveau". Deze directeur-generaal van het ministerie van Economische Zaken zei: "Wij nemen u helemaal niets kwalijk. U hebt zich aan de regels gehouden" Ze kregen zelfs "een pluim" dat ze die de uurtjes op dinsdagochtend dicht bleven.

Geen spijt

Maar waarom de discounters met concurrerende prijzen voor wasmiddelen en chocola openen als de oproep van Rutte toch luid en duidelijk is: "blijf thuis"? Van der Laan: "We hebben hier zorgvuldig over nagedacht. In alle andere landen waar wij opereerden waren de regels anders. Daar mochten we wel open." Op de bewuste dinsdag na de persconferentie toen de regels veranderden, hebben "we ons daar keurig aan gehouden". Spijt heeft Van der Laan niet dat hij zijn winkels voor de vaste klanten en koopjesjagers heeft geopend. Dat zijn collega Michiel Witteveen van Blokker de opening veroordeelde, vindt Van der Laan makkelijk gezegd. "Voor hem gelden de regels van 30% aan essentiële goederen niet." Het beleid van de overheid had wel van begin af aan wat duidelijk gekund, maar "we zitten in een crisis dus wat je vandaag de dag besluit, kan morgen weer anders zijn."

19 januari

Waren de vestigingen in België eerder dicht, die zijn nu juist weer open. Tijdens de uitzending kwam het nieuwsbericht binnen dat de Belgische detailhandel de Nederlanders consumenten "van harte welkom heet". Ook de Action heeft in België 200 winkels, maar een oproep om vooral niet de grens over te gaan om te gaan shoppen en thuis te blijven om de bewegingen te beperken? "Daar moet ik nog even over nadenken", aldus Van der Laan.

De winkels in Nederland zijn nu gesloten. Van der Laan is sinds afgelopen week minder positief over een snelle terugkeer van volle winkelstraten. "Ik denk dat we met corona nog behoorlijk wat maanden, dan wel niet kwartalen bezig zijn. "ik hoop dat de winkels op 19 januari weer open mogen, maar ik hou er ook rekening mee dat dat langer kan gaan duren."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie