Economie
NOS

Slechtste jaar in geschiedenis van Air France-KLM: 7,1 miljard verlies

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Slechtste jaar in geschiedenis van Air France-KLM: 7,1 miljard verlies

Luchtvaartmaatschappij Air France-KLM heeft het slechtste jaar in z'n geschiedenis afgesloten met een verlies van 7,1 miljard euro. De schuld van het bedrijf liep hard op en het eigen vermogen zakte diep in het rood. "Directe nood is er niet, maar op de langere termijn moeten ze zich wel zorgen maken", zegt economie-redacteur Nik Wouters in het NOS Radio 1 Journaal.

Het slechtste jaar van de maatschappij tot nu toe was 2009-2010. Toen werd er 1,6 miljard euro verlies geleden, over het hele jaar. Wouters: "Hoe ga je de opgelopen schulden van dit jaar ooit afbouwen?" Door de coronacrisis werd er veel minder gevlogen en de vluchten die vertrokken zaten veel minder vol. Het aantal passagiers kelderde met 67 procent. Ook het vrachtvervoer daalde, met 21 procent.

Verlies loopt minder hard op

De laatste drie maanden kwam het verlies uit op 1 miljard euro, en dat is het laagste kwartaalverlies van 2020. De slechtste periode was het tweede kwartaal met een verlies van 2,6 miljard. Het eigen vermogen zakte in een jaar tijd van 2,1 miljard naar een negatief eigen vermogen van 5,4 miljard euro.

KLM heeft ook afzonderlijke omzetcijfers bekend gemaakt. De omzet van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij halveerde bijna tot 5 miljard euro. "De financiële resultaten van KLM laten zien hoe ernstig de situatie is", zegt KLM-topman Pieter Elbers.

Uitzendkrachten

De luchtvaartmaatschappij is bezig met een reorganisatie en dus verliest veel grondpersoneel zijn baan. Maar ondertussen worden ook nieuwe uitzendkrachten gezocht. Dat vindt vakbond FNV Schiphol onacceptabel, zegt Joost van Doesburg.

Pieter Elbers, hoogste baas van KLM, herkent zich niet in de kritiek. Volgens de president-directeur worden de uitzendkrachten slechts op een aantal plekken ingezet en zijn de meeste ontslagen in overleg en vrijwillig verlopen.

Steunpakket

Er wordt door de Nederlandse en Franse overheid gewerkt aan een nieuw steunpakket voor de luchtvaartmaatschappij. Eerder kreeg het bedrijf voor 3,4 miljard euro steun van de Nederlandse overheid en 7 miljard steun van de Franse. Er is onenigheid over de voorwaarden van de nieuwe steun.

KLM maakte eerder bekend dat er bijna 6000 banen worden geschrapt om de crisis te boven te komen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie