Economie
NOS

Toerisme belangrijker voor de Nederlandse economie

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Toerisme belangrijker voor de Nederlandse economie

Toeristen hebben vorig jaar weer meer uitgegeven in Nederland. In totaal gaven zij bijna 76 miljard euro uit. "Dat is behoorlijk meer dan een paar jaar geleden. Want in 2010 was dat minder dan 60 miljard", zegt Peter Hein van Mulligen van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het aandeel van het toerisme in de totale economie is opgeklommen tot 4 procent. Een paar jaar geleden was dat nog 3 procent. Daarmee wordt toerisme steeds belangrijker voor de Nederlandse economie. "Er zijn in Nederland ook ruim een half miljoen mensen die hun boterham op de een of andere manier verdienen aan het toerisme", zegt Van Mulligen.

Buitenlandse toeristen

Nederland wordt de afgelopen jaren ook buiten het land steeds populairder als toeristische bestemming. Er zijn veel meer meer buitenlandse toeristen die hier een paar dagen overnachten, zegt Van Mulligen. "Amsterdam is verreweg de grootste toeristenmagneet van het land. Maar ook andere steden zitten in de lift. Denk aan Rotterdam en natuurlijk dorpen als Giethoorn en Volendam. Die blijven ook populair."

'Nederland wordt steeds populairder als toeristische bestemming'

Een van de oorzaken is dat de Nederland steeds zichtbaarder wordt voor buitenlandse toeristen. "Er is veel marketing gedaan. Bepaalde steden en regio's besteden daar echt aandacht aan. En blijkbaar lukt het. Want zeker op dagen zoals gisteren, zal het in de binnenstad van Amsterdam moeilijk doorkomen zijn geweest."

Ster advertentie
Ster advertentie