Economie
EO

'Massaclaim van Klöpping tegen Google en Apple is kansrijk'

foto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Massaclaim van Klöpping tegen Google en Apple is kansrijk'

De nieuwe stichting App Store Claims, met media-ondernemer Alexander Klöpping als één van de drijvende krachten, wil een massaclaim indienen tegen Google en Apple. De techreuzen zouden te veel commissie vragen op de aankoop van apps in de verschillende app stores. Hoe kansrijk is zo’n massaclaim? Advocaat Adriaan de Gier, gespecialiseerd in massaclaims: “Het is een effectieve methode. Ik denk wel dat ze hier een punt hebben.”

De massaclaim, waarbij grote aantallen gedupeerden samen optrekken, is een effectieve methode, betoogt De Gier. “De gedachte is: er is een situatie waar veel mensen vergelijkbare schade leiden, bijvoorbeeld nu in het geval van een paar miljoen mensen die apps gebruiken en daarvoor te veel betalen. Dan start je niet miljoenen procedures à 50.000 euro per stuk, maar één procedure voor iedereen.”

De Gier, die zelf onder andere massaclaims indiende tegen Airbnb en Fortis, heeft wel vertrouwen in deze nieuwe miljardenclaim. Er is namelijk sprake van een machtspositie, legt hij uit. Er zijn weinig alternatieven. Een machtspositie op zichzelf niet erg, als de partijen er maar geen misbruik van maken. En dat is hier nog maar de vraag. “Als de prijs economisch gezien onnodig hoog is en je hebt een te sterke machtspositie, dan betaal je te veel aan dat soort partijen.”

Abonnementen

Dat het gaat om een miljardenclaim snapt techjournalist Arnoud Wokke wel. “We kopen heel veel apps. Vroeger ging het vaak om eenmalige bedragen, tegenwoordig zijn het veel vaker abonnementen. Dat telt wel op.”

Je betaalt namelijk dertig procent van je aankoop aan Apple of Google. De app-ontwikkelaar draagt dat af op het moment dat jij betaalt. “Die commissie ligt echt heel hoog,” zegt Wokke, die voor techplatform Tweakers schrijft. Hij vergelijkt het met games op gewone computers. “Daar zijn meerdere stores, en daar zie je dat die tarieven hard omlaag zijn gegaan, van dertig procent naar negen, of twaalf procent.”

Bij elke massaclaim is de grootste uitdaging om het proces te financieren. Zeker omdat grote bedrijven zelf geld genoeg hebben. “Zonder financiering kun je niks, en het is nodig om de krachtsverhoudingen in evenwicht te brengen,” zegt De Gier.

Groot risico

Voor de financiering zijn er procesfinanciers die investeren in zulke processen, legt de advocaat uit. “De één investeert in bedrijven of in vastgoed, anderen in procedures.” Investeerders kunnen na het proces een deel van de claim krijgen. Maar het risico is groot, benadrukt De Gier.

Zelf sluit hij zich ook aan bij de stichting. “Ja, uiteraard. Je moet je erbij aansluiten als je erachter staat. Ik denk wel dat ze een punt hebben.”

Ster advertentie
Ster advertentie