Cultuur & Media
NOS

Klöpping wil met stichting miljard terugvorderen van Apple en Google

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Klöpping wil met stichting miljard terugvorderen van Apple en Google

Mediaondernemer Alexander Klöpping wil met een nieuwe stichting een miljardenclaim indienen tegen Google en Apple, omdat die bedrijven te veel commissie zouden innen bij de verkoop van apps. In het NOS Radio 1 Journaal vertelt hij over de claim.

Complete markt

Bij de aankoop van een app rekenen Apple en Google een commissie van 30 procent voor grote bedrijven. Kleine ondernemers moeten 15 procent afdragen. De twee bedrijven hebben met hun besturingssystemen iOS en Android vrijwel de complete markt in handen.

De bedrijven zeggen dat geld te gebruiken om de digitale winkel veilig te houden, maar volgens Klöpping wordt daar "volkomen onrealistisch" veel geld voor gerekend.

Miljardenclaim

De stichting van Klöpping heeft laten berekenen hoeveel Nederlandse consumenten sinds het bestaan van de appwinkels aan Google en Apple hebben betaald. Dat zou neerkomen op één miljard euro. Daarom wil Klöpping met de Stichting App Stores Claims een claim van één miljard euro indienen.

De mediaondernemer hoopt dat consumenten zich bij zijn stichting aansluiten. "Als genoeg mensen dat doen en de rechter vindt dat wij kunnen spreken voor een grote groep, dan kunnen wij de claim indienen namens alle Nederlanders", zegt Klöpping. Wanneer de rechter dan in het voordeel van de stichting spreekt, zullen alle Nederlandse consumenten gecompenseerd moeten worden.

Apple en Google hebben nog niet op het initiatief van Klöpping gereageerd.

Stichting van Klöpping wil miljard terugvorderen van Apple en Google

Ster advertentie
Ster advertentie