Economie
NOSNTR

Pensioenen miljoenen Nederlanders voorlopig niet verlaagd

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Pensioenen miljoenen Nederlanders voorlopig niet verlaagd

De twee grootste pensioenfondsen ABP en Pensioenfonds Zorg en Welzijn hoeven de pensioenen volgend jaar niet te korten. Daarmee worden voorlopig de pensioenen van miljoenen Nederlanders niet verlaagd.

De dekkingsgraad van ABP was eind december 92 procent. Pensioenfonds Zorg en Welzijn heeft een dekkingsgraad van ruim 91 procent en hierdoor hoeven de fondsen, met de hakken over de sloot, niet te korten. Pensioenfonds Metaal Techniek staat er iets beter voor en heeft een dekkingsgraad van 95,3 procent.

De dekkingsgraden zijn vooralsnog een schatting. Eind januari worden de definitieve dekkingsgraad bekend.

Zwaar weer

De pensioenfondsen zitten al jaren in zwaar weer. De lage rente en de coronacrisis hebben het voor veel fondsen moeilijk gemaakt de financiƫn op peil te houden. Minister Koolmees van Sociale Zaken maakt daarom een uitzondering, kondigde hij al aan: de dekkingsgraad moest op 31 december 2020 90 procent zijn, in plaats van 100 procent. Daar voldoet ABP dus aan.

Bij het pensioenfonds voor schoonmakers en glazenwassers gaat het erom spannen. Eind november stond de dekkingsgraad op 88,8 procent. Als er gekort moet worden zal dat volgens het fonds om enkele euro's per maand gaan.

Nog altijd groot risico

De verwachting is dat meer grote pensioenfondsen dit jaar niet hoeven korten. Maar dat betekent niet dat de problemen weg zijn. "Als je nu niet kort, is er nog wel de kans dat het in de komende jaren alsnog moet gebeuren", zegt Marike Knoef, hoogleraar pensioen en economie aan de Universiteit Leiden.

Volgens Knoef is het kiezen tussen twee kwaden. "Niet korten is relatief gunstig voor de ouderen en mensen die vlak voor pensionering zitten. Anderzijds: je weet niet wat de toekomst ons gaat brengen. Het rendement ligt in de toekomst mogelijk lager dan we gewend waren. Jongeren hebben het dan ook hard nodig, daar moeten we natuurlijk ook goed over na denken."

pensioenen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie