Economie
EO

Budgetcoach: 'We moeten niet zo moeilijk doen over inflatie'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Budgetcoach: 'We moeten niet zo moeilijk doen over inflatie'

Budgetcoach Eef van Opdorp ergert zich aan het chagrijn over de inflatie. Volgens haar kunnen de meeste mensen hun leven best betalen, ondanks de hogere kosten. "We willen steeds maar meer, meer, meer, dus daarom doen we alsof nu de hel is losgebarsten met de inflatie", zegt ze in Geld of je Leven. Volgens haar is het alleen echt problematisch voor mensen die écht arm zijn.

“Inflatie is niet leuk en er zijn mensen in een uitkering, met ziektes of wat dan ook, die er wél last van hebben, maar er lopen echt heel veel mensen in Nederland rond die beter met hun geld om kunnen gaan”, zegt Van Opdorp, die een boek schreef over onze relatie met geld, 'Gek van Geld.'

Geldcoach Eef van Opdorp: Of je wordt gek van geld, of gek op geld'

Het denkende brein

Van Opdorp denkt dat mensen te onbewust met hun geld omgaan. Volgens haar gebruiken we veel te weinig ons 'denkende brein' en geven veel mensen geld op een te impulsieve manier uit, op basis van emoties of hun zogenoemde 'reptielenbrein'.

Van Opdorp: "Ga maar eens even naar je internetbankieren en ga over de afgelopen maand kijken wanneer je een impulsaankoop hebt gedaan. Lekker eten, drinken, seks, drugs, rock en roll, alles wat plezier is, dat koop je met je reptielenbrein", stelt ze. "Of wanneer heb je je emotionele brein gebruikt? Ik koop een Hummer want de buurman heeft er ook één?"

Het denkende brein zou ons vaak juist voor uitgaven kunnen behoeden, denkt ze: "Wanneer heb je nou eens voor het laatst iets niét gedaan? 'Nee' gezegd tegen jezelf, om geld over te houden voor de toekomst?" In tijden van inflatie moeten we dat laatste veel vaker doen, denkt ze: "Niet alles kan nu, helaas pindakaas, life goes on...", zegt ze.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie