Loonsverhoging op de lange baan
- Nieuws
- Loonsverhoging op de lange baan
Veel Nederlanders krijgen voorlopig geen loonsverhoging. Cao-besprekingen liggen bijna helemaal stil en als ze later dit jaar weer worden opgestart, willen werkgevers geen loonsverhogingen afspreken.
Loonsverhoging op de lange baan
"Salarisverhogingen worden echt een moeilijke zaak, het is reëel om te stellen dat het richting nul gaat", zegt Raymond Puts, directeur van werkgeversorganisatie AWVN, in het NOS Radio 1 Journaal.
Meer dan een miljoen werkenden vallen onder een cao die verlopen is. Het gaat om zo'n 300 cao's, waaronder de bouw, glastuinbouw, drogisterijen, apotheken en de doe-het-zelfbranche. Doorgaans worden er maandelijks tientallen cao's met loonsverhogingen afgesloten, maar sinds de coronamaatregelen gebeurt dat nauwelijks meer. In april ging het om acht stuks, tegenover 38 een jaar geleden. Nog nooit zijn er zo weinig cao's afgesloten als dit jaar.
Terugwerkende kracht
Volgens de werkgevers is er te veel onzekerheid over de impact van het coronavirus. Later dit jaar worden de onderhandelingen in de meeste sectoren weer opgestart. In de cao's die begin dit jaar zijn afgesloten, voor de corona-uitbraak, werd gemiddeld een loonstijging van 3 procent afgesproken.
Vakbond FNV ging het jaar in met een looneis van 5 procent. Die blijft overeind, zegt Zakaria Boufangacha, cao-coördinator van de vakbond. "Er zijn genoeg sectoren waar het goed gaat. Bij sectoren waar het minder gaat, zullen we in overleg met werkgevers kijken wat mogelijk is."
Hij wil later dit jaar voor sectoren alsnog loonsverhogingen afspreken die gaan gelden met terugwerkende kracht.
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.