Economie
KRO-NCRV

Diederik Samsom: 'Als je massaal investeert, doe het dan goed'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Diederik Samsom: 'Als je massaal investeert, doe het dan goed'

Vanmiddag begint een EU-top over het herstel van de economie na de coronacrisis. Juist nu heeft de economie een enorm investeringsplan nodig zoals de Green Deal, zegt Diederik Samsom in Spraakmakers. "De logica is evident. Als je dan tóch massaal investeert met publiek geld, doe het dan in één keer goed."

Samsom is als oud-PvdA-leider nu als kabinetschef van Eurocommissaris Frans Timmermans, verantwoordelijk voor het ontwerp en de invoering van de Europese Green Deal. Dat is de klimaatwet die ervoor moet zorgen dat de EU in 2050 klimaatneutraal is.

"Nu is er de kans om opnieuw te beginnen en te investeren in groene infrastructuur en energie." Volgens hem zien ook veel regeringsleiders dit in, maar “het gaat niet vanzelf."

Dreigende afgrond voor Europa

Een begrijpelijke menselijke reflex is om de ingestorte Europese economie zo snel mogelijk op de oude manier te herstellen. Samsom: "Ik merk dat ik daar zelf ook naar snak. Het vergt iets meer overdenkingen én een plan om het groen te doen."

Het is de vraag of de geesten in Europa op het toppunt van de coronacrisis rijp zijn voor de Green Deal. Na wekenlang geruzie over geld voor een noodpakket om de Europese economie te redden, met Italië en Nederland in de hoofdrol, houdt Samsom zijn hart vast vanmiddag. "Ik vrees voor een dreigende afgrond", zegt hij.

Hij denkt dat er ook vanmiddag geen grote doorbraak bereikt zal worden in Europa. “Er moet wel een herstelpakket komen, anders is ons probleem groter dan de Green Deal.”

Rol Nederland

Nederland trekt volgens hem op het terrein van groene investeringen "aan het goede eind van het touw". Wat betreft de aanpak van de coronacrisis in Europees verband, staan we er minder goed op. "Dat hebben we aan onszelf te wijten. Dat realiseren Rutte en Hoekstra zich ook."

Het probleem is volgens Samsom dat Nederland niet bereid is om te investeren buiten het eigen 'territoriumpje'. Een onverstandige koers, denkt hij. "Europa is één economisch systeem. Als je dat wil herstellen dan kun je dat niet brokje voor brokje doen."

Volgens Samsom wordt de toekomst van Europa weer eens op de proef gesteld vanmiddag. Toch blijft hij positief. "Als het niet lukt kijken we heel diep in de afgrond. Maar we zijn er nog nooit ingevallen." We kunnen dit als Europa aan, gelooft hij. Sterker nog: "Geen land kan dit alleen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie