Buitenland
BNNVARA

Vluchtelingen aan de randen van Europa: 'Godvergeten schandaal dat dit in Europa plaatsvindt'

foto: Eduard Nazarskifoto: Eduard Nazarski
  1. Nieuwschevron right
  2. Vluchtelingen aan de randen van Europa: 'Godvergeten schandaal dat dit in Europa plaatsvindt'

Het komende jaar reizen Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling en mensenrechten-expert Eduard Nazarski langs de buitengrenzen van Europa, om met eigen ogen de vluchtelingensituatie te bekijken. In De Nieuws BV vertellen ze over de misstanden in Polen en Belarus en hoe vrijwilligers het werk wordt bemoeilijkt.

Afgelopen jaren werd het steeds meer duidelijk dat vluchtelingen aan de randen van Europa op een bijzonder slechte manier worden opgevangen. "Mensenrechtenschendingen zijn aan de orde van de dag en vluchtelingen worden teruggestuurd op illegale wijze. Ondanks alle lobby die we erop losgelaten hebben op politiek Den Haag, verandert niets ten goede, eerder ten slechte", aldus Ceelen.

Situatie Belarus en Polen

Nazarski is net terug uit het grensgebied tussen Belarus en Polen. De mensenrechten-expert vertelt dat de bossen daar groter zijn dan de provincie Utrecht, het vanaf 16:00 uur donker is en het er dertien graden onder nul vriest. "Mensen daar op de vlucht weten niet precies waar ze naartoe moeten. Die zijn door Belarussische grenswachters de grens over gezet en op het moment dat ze door Poolse grenswachters gevonden worden, moeten ze dezelfde weg weer terug." Om niet opgepakt te worden, vermijden vluchtelingen de paden, maar lopen ze dwars door het bos heen. Een gevaarlijke onderneming, aldus Nazarski: "Ze raken de weg kwijt, gedesoriënteerd, onderkoeld en uitgehongerd."

Gelukkig zijn er mensen die de vluchtelingen een helpende hand willen bieden, maar dit werk wordt door de Poolse overheid bemoeilijkt. Zo zei de Poolse premier dat mensen die vluchtelingen willen helpen idioten zijn en landverraders. Ook is het door de Poolse regering verboden om vluchtelingen op te vangen en te vervoeren. Al vertellend over de situatie, wordt Nazarski boos: "Het is een godvergeten schandaal dat dit in Europa plaatsvindt."

Europese landen

Wat exemplarisch is aan de situatie in Polen en Belarus is volgens Nazarski dat ook andere EU-landen alle mogelijkheden in werk stellen om ervoor te zorgen dat er minder vluchtelingen het land binnenkomen. "Wat mij daaraan stoort is dat er niet gekeken wordt naar mogelijke oplossingen voor de mensen op de vlucht. Er wordt alleen maar gedacht: wij hebben een probleem en wij moeten er minder hebben. Dat doen bijna alle Europese landen op dit moment." Met de verhalen over hun reizen willen Ceelen en Nazarski Nederlanders inzicht geven in wat er gebeurt aan de grenzen van Europa. "Wij hopen mensen te leren wat er met onze politieke instemming en belastinggeld aldaar gebeurd."

Meer van Grens Bereikt?

Het komende jaar reizen Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling en mensenrechten-expert Eduard Nazarski langs de buitengrenzen van Europa, om met eigen ogen de vluchtelingensituatie te bekijken. Volg hun reis op via De Nieuws BV.

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie