Buitenland
BNNVARA

Hoe is de situatie voor vluchtelingen langs de beruchte Balkanroute?

foto: Stichting Vluchtelingfoto: Stichting Vluchteling
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe is de situatie voor vluchtelingen langs de beruchte Balkanroute?

Gepakt worden door de politie of grenswacht betekent game over voor jonge vluchtelingen aan de grenzen van Europa. De Nieuws BV volgt Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling en mensenrechten-expert Eduard Nazarski in hun reis langs de grenzen van Europa. Ze zijn net terug uit Bosnië, onderdeel van de beruchte Balkanroute, waar ze de situatie van vluchtelingen en opvangkampen onder de loep namen.

Bosnië maakt deel uit van de beruchte Balkanroute. "Veel vluchtelingen die vanaf vanaf Turkije of Grieken naar Europa willen, komen vaak te voet door Bosnië", aldus Ceelen. Vorig jaar passeerden 120.000 vluchtelingen Bosnië in hun reis naar West-Europa. En het aantal vluchtelingen die deze route zal nemen, gaat alleen maar meer worden, verwacht Ceelen.

Game over

Onder de veelal jonge vluchtelingen staat de Balkanroute ook wel bekend als 'the game': een missie die je probeert te voltooien, en als de politie je pakt is het game over. Het einddoel van de 'game' is voor velen het bereiken van West-Europa, vertelt Nazarski. Een gevaarlijk onderdeel van de 'game' zijn de streng bewaakte grenzen.

"Grenswachten in Polen en Kroatië gebruikten in het verleden veel geweld." En om dat geweld te omzeilen, maken veel vluchtelingen gebruik van sluipweggetjes om over de grens te komen. Nazarski vertelt dat veel Bosniërs dertig jaar geleden, tijdens de Bosnische Burgeroorlog, diezelfde geitenpaadjes gebruikten om Bosnië te ontvluchten.

Zo snel mogelijk door

Eenmaal in Bosnië proberen vluchtelingen zo snel mogelijk voorbij de volgende landsgrens te komen, merkt Ceelen op. "Vorig jaar zaten er meer mensen in de officiële opvangkampen, nu zitten daar nauwelijks mensen." Een theorie voor het korte verblijf in Bosnië is het mildere beleid van de Kroatische grenswacht, waardoor mensen makkelijker de grens kunnen oversteken. Volgens Ceelen wordt er volop gespeculeerd dat het te maken heeft met de toetreding van Kroatië aan het Schengengebied.

Situatie opvangkampen

Naast het mildere grensbeleid, speelt de situatie in en buiten de opvangkampen ook een rol in de snelle doorstroom van vluchtelingen. De Bosnische opvangkampen zijn in handen van grote hulporganisaties, maar veel vluchtelingen verblijven daar niet. Dit uit angst om terug gestuurd te worden of reisvertraging op te lopen. Veel vluchtelingen kiezen ervoor om buiten deze kampen te blijven. En buiten de kampen wordt veel werk verricht door vrijwilligers.

Helse route besparen

"Wat mij erg raakt is de inzet van die vrijwilligers", zegt Ceelen. Maar ook maakt ze zich zorgen. "Een deel van de mensen die hier komt, krijgt asiel in Europa. Maar dat andere deel niet. Kunnen we niet iets verzinnen om deze mensen deze helse route te besparen?

Meer van Grens Bereikt?

Het komende jaar reizen Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling en mensenrechten-expert Eduard Nazarski langs de buitengrenzen van Europa, om met eigen ogen de vluchtelingensituatie te bekijken. Volg hun reis op via De Nieuws BV.

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie