Buitenland
BNNVARA

Migratiedeal met Tunesië: 'Cynisch dat je met zo iemand een deal gaat sluiten'

foto: Marcel van der Steenfoto: Marcel van der Steen
  1. Nieuwschevron right
  2. Migratiedeal met Tunesië: 'Cynisch dat je met zo iemand een deal gaat sluiten'

Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling, en mensenrechtenexpert Eduard Nazarski reizen langs de grenzen van Europa en zijn aangekomen in Tunesië. Het land waar duizenden vluchtelingen zitten, waar een racistische president zit en waarmee Europa een deal wil sluiten. "Het is cynisch dat je met zo iemand een deal gaat sluiten over kwetsbare mensen", aldus Ceelen in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

Vluchtelingen in Tunesië komen voornamelijk uit de zuidelijke delen van Afrika. Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zijn er negenduizend vluchtelingen in het land, dat zijn mensen die asiel hebben aangevraagd en als vluchteling zijn aangemerkt. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen vluchtelingen en migranten. Migranten zijn mensen die niet als vluchteling worden aangemerkt. Er zijn namelijk ook nog eens tussen de zestig- en negentigduizend migranten in Tunesië die daar volledig vastzitten.

Doodsbange migranten

In een schandalige, racistische toespraak van de Tunesische president Kais Saied zijn zwarte migranten weggezet als gevaarlijk. Vervolgens is er veel geweld geweest tegen de migranten, zijn velen ontslagen en hebben huiseigenaren de migranten uit hun huizen geplaatst. Nazarski: "Ze lopen gevaar en zijn doodsbang, ook om met ons te praten. Ze hebben geen leven en hebben het in een samenleving die steeds racistischer is, steeds moeilijker."

President Saied is "een man die zich in de afgelopen tijd heeft ontwikkeld tot dictator", zegt Ceelen. "Hij heeft alle macht naar zichzelf toegetrokken. Kritische journalisten en kritische oppositie worden gearresteerd en opgesloten." En deze president heeft net met Europa een migratiedeal gesloten.

Cynische deal

Ceelen: "Het is cynisch dat je met zo iemand een deal gaat sluiten over kwetsbare mensen. We weten nog niets, we weten alleen dat er een mogelijke deal gaat komen. (...) Als je mensen terug gaat sturen naar Tunesië met diezelfde president naast wie Rutte staat te glimmen op het podium. Hoe wou je dat doen?"

Tunesië krijgt op lange termijn 900 miljoen euro aan financiële steun. En 100 miljoen voor grensbewaking en terugkeer van migranten. "Van de Europese Unie zou Tunesië migranten moeten tegenhouden. Wat Tunesië eerst zou moeten doen is de gevangen journalisten en de oppositieleider vrijlaten. Wat het land verder zou moeten doen is de migranten die doodsbang op straat bivakkeren menswaardig onderdak en een menswaardig bestaan te geven. Tunesië zou die stappen moeten zetten voordat je een deal maakt."

Meer van Grens Bereikt?

Het komende jaar reizen Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling en mensenrechten-expert Eduard Nazarski langs de buitengrenzen van Europa, om met eigen ogen de vluchtelingensituatie te bekijken. Volg hun reis op via De Nieuws BV.

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie