Cultuur & Media
KRO-NCRV

De traan van Rutte: media-aandacht haalt alle authenticiteit eruit

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De traan van Rutte: media-aandacht haalt alle authenticiteit eruit

Een emotioneel samenzijn gisteren. Premier Rutte en minister Hoekstra van Financiën hebben honderden ouders hun excuses aangeboden voor de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst. Daarbij hield de premier het niet droog.

In de Broodfabriek in Rijswijk spraken ze ruim vier uur met zo'n 300 gedupeerden. Media raken niet uitgepraat over de mogelijke 'traan van Rutte', die achter gesloten deuren gelaten zou zijn. Haroon Ali van de Volkskrant in het mediaforum van Spraakmakers: "De nabespreking van ‘de traan van Rutte’ haalt alle authenticiteit eruit."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ali doelt op de vragen die Rutte na het gesprek kreeg. "Als na de bespreking journalisten met hun microfoon vragen 'heeft u echt een traan gelaten' dan wordt het van zo’n zwaarte dat je het niet meer kan geloven." Traan of niet, de antwoorden en schadevergoeding blijven voorlopig nog steeds uit. Ali: "Dit duurt al zo lang."

Luisterend oor

WNL-hoofdredacteur Bert Huisjes vindt het goed dat zowel Rutte als Hoekstra een luisterend oor bieden aan de zwaar gedupeerden. Oók als Rutte zegt dat hij niets kan bieden. "Rutte en Hoekstra zeggen nog niet alle oplossingen te hebben, maar geven hiermee het signaal af dat het hun volle aandacht heeft."

Strijd

Ook leek het een beetje dat Rutte en Hoekstra er om knokten weer als eerste de excuses maakte. Het werd Hoekstra. Toch ook een beetje partijpolitiek: VVD versus CDA. Rutte zei letterlijk: 'ik had dat achteraf willen melden', maar Hoekstra was hem dus voor. Volgens Bert Huisjes laat dit een gezonde concurrentie zien. "Dat mag toch ook? Het gaat erom wie we ons het vertrouwen willen geven."

Het Mediaforum met Bert Huisjes en Haroon Ali
Ster advertentie
Ster advertentie