Cultuur & Media
KRO-NCRV

Everwinus Wassenbergh Penning gaat naar Marita Mathijsen

foto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Everwinus Wassenbergh Penning gaat naar Marita Mathijsen

De Amsterdamse hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde Marita Mathijsen wint de Everwinus Wassenbergh Penning. Dat is bekend geworden bij De Taalstaat. Ze krijgt de prijs vanwege haar jarenlange inzet voor de studie van de Nederlandse Taal en Cultuur.

"Het is heel bijzonder om een prijs te krijgen die echt bedoeld is voor de stimulering van de Neerlandistiek, de beoefening van de Nederlandse taal en literatuur", zegt Mathijsen glunderend van trots. Mathijsen (1944) is bekend als een groot pleitbezorger van de negentiende-eeuwse literatuur. Ze schreef onder andere het boek L, waarin ze een fictieve lezer aan het woord laat die een blik werpt op hoe de literaire 19de eeuw er nu écht uitzag.

Neerlandistiek-dagen

Mathijsen krijgt de penning op 15 april overhandigd tijdens de Neerlandistiek-dagen in Utrecht. De Everwinus Wassenbergh Penning wordt een keer in de twee jaar uitgereikt aan iemand die volgens de jury tot de belangrijkste neerlandici kan worden gerekend. Naamgever is Everwinus Wassenbergh (1742-1826), de eerste hoogleraar Nederlands ter wereld, werkzaam aan de toenmalige Universiteit van Franeker. De prijs is een initiatief van het online tijdschrift Neerlandistiek.nl.

Waanzinning

Hoofdredacteur daarvan is hoogleraar Nederlands en Academische communicatie aan de Radboud Universiteit Marc van Oostendorp. "We noemen ‘m de Nobelprijs voor de Neerlandistiek", zegt hij. Bijzonder aan het werk van Mathijsen is, zegt hij, dat het heel gedegen wetenschappelijk is én heel erg toegankelijk leesbaar. "Vooral haar laatste boeken zijn allemaal zo te lezen, zonder dat je ooit Nederlands hebt gestudeerd. En tegelijkertijd, als je wel Nederlands hebt gestudeerd, leer je er ook ontzettend veel van. En dat is zo waanzinnig."

De Taalstaat (KRO-NCRV)

Frits Spits presenteert iedere zaterdag tussen 11:00 en 13:00 uur De Taalstaat op NPO Radio 1. Een vrolijk en informatief programma over, je verwacht het niet, de Nederlandse taal. Frits Spits interviewt bekende schrijvers, dichters en muzikanten, ingewikkelde taalkwesties worden beantwoord en 'vergeten' woorden worden verzameld. Volg De Taalstaat op Facebook en Bluesky.

Ster advertentie
Ster advertentie