Cultuur & Media
NTR

Onze massale liefde voor het strand, de zee en de duinen dreigt de Nederlandse kust te verstikken

  1. Nieuwschevron right
  2. Onze massale liefde voor het strand, de zee en de duinen dreigt de Nederlandse kust te verstikken

Geen landschap zo geliefd als de kust. Dat blijft niet zonder gevolgen: onze massale liefde voor het strand, de zee en de duinen dreigt de Nederlandse kust te verstikken. De leefbaarheid van kustdorpen en de kwetsbare duinnatuur staan onder druk. Hoe redden we onze ‘gouden rand’? In zijn nieuwe boek Aan zee. Een kroniek van de kust onderzoekt schrijver en journalist Martin Hendriksma de relatie tussen Nederlanders en de Noordzeekust.

Martin Hendriksma, schrijver & journalist - Kunststof

De stijgende zeewaterspiegel

In het boek van journalist Martin Hendriksma staat de vraag centraal hoe de onheilsplek van weleer kon uitgroeien tot favoriet verblijfsoord van velen. Van de rampzalige Allerheiligenvloed van 1570 tot in de eenentwintigste eeuw, op het moment dat het water ons door de zeespiegelstijging opnieuw begint te bedreigen.

Martin: "Ik denk dat we al met al te optimistisch zijn over hoe we de kust behoeden voor de stijgende zeewaterspiegel. De regenbuien waar we nu mee te maken hebben zouden pas over een paar jaar komen." De klimaatverandering zit ons meer dan op de hielen constateert de schrijver. "Aan het einde van deze eeuw zal de zeespiegel echt wel een meter zijn gestegen, maar misschien ook wel drie meter als je de experts in mijn boek moet geloven.

Om de kust tegen al dat water te beschermen; dat is een enorme operatie. We moeten het tempo versnellen: het tempo van maatregelen om ons tegen de zee te weren. We leren daarbij weinig van de geschiedenis. "We blijken altijd weer kort van geheugen. Alleen in Zeeland is de watersnoodramp nog in het geheugen."

Corona zorgt voor overbevolking aan de kust

De coronacrisis, met veel vakantievierders in eigen land, voerde de druk op de kustgebieden op. "Zeker in een jaar van corona zie je de overbevolking aan de kust. Ik sprak met de burgemeesters van Zandvoort en van Domburg en die zeggen ook dat het zo niet langer door kan gaan." In Zandvoort zijn er soms rellen en vechtpartijen die ontstaan door de hoeveelheid dagjesmensen op een overbevolkt strand.

"In Domburg zijn de huisjes veelal door Duitsers en Belgen gekocht, ze worden daar badgasten genoemd. De vele auto’s en huizen die alleen nog maar als vakantiewoning worden gebruikt, vormen daar een groot probleem." Ook worden de zomers steeds langer. Het seizoen loopt tegenwoordig van maart tot november.

Andere manieren van toerisme

Oplossingen moeten volgens Martin gevonden worden in het bevorderen van andere manieren van toerisme bevorderen. Zoals bijvoorbeeld het project Waterdunen in Zeeland. "Daar broeden nu de sterns en er staan demontabele vakantiewoningen, zodat het gebied met hoog water ook als overloopgebied gebruikt kan worden. Zo heeft dat gebied meerdere functies.

Of zoals ze in Katwijk het autoprobleem hebben opgelost, door een parkeergarage in de duinen aan te leggen. Maar er moet sowieso gestreefd worden naar minder auto’s die naar de kust rijden, beter openbaar vervoer, meer bevordering van fietsen en daarmee meer verspreiding over het strand."

Kunststof

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:00 en 20:00 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie