Cultuur & Media

'Gerard Reve heeft het taboe op homoseksualiteit doorbroken, ik op krankzinnigheid'
NTRVPRO

foto: Ed Oudenaarden/ANPfoto: Ed Oudenaarden/ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Gerard Reve heeft het taboe op homoseksualiteit doorbroken, ik op krankzinnigheid'

"Gerard Reve heeft met zijn boeken het taboe op homoseksualiteit doorbroken, ik op krankzinnigheid", analyseert schrijver Maarten Biesheuvel zijn eigen oeuvre. In de jaren negentig raakte hij een tijd uit het zicht van de media vanwege depressie. Maar Biesheuvel kwam terug en bleef publiceren. Ter ere van zijn tachtigste verjaardag maakte Jan Louter het portret Sunny Home.

'Dan ga ik altijd door voor 'die krankzinnige schrijver', dat vind ik ook weer niet leuk'

Toen in 2008 het Verzameld Werk van J.M.A. Biesheuvel verscheen, was de auteur naar eigen zeggen verdwenen in zijn eigen verzameld werk.

Gemaakt door Waldemar Post

Maar Maarten Biesheuvel is er nog! Zo maakte hij diepe indruk met het verhaal Brief aan vader dat hij in 2013 voorlas in een reprise van het tv-programma Hier is... Adriaan van Dis.

Een groot schrijver

Biesheuvels In de bovenkooi uit 1972 was een van de succesvolle debuten in de naoorlogse Nederlandse literatuur. Door Gerrit Komrij werd de schrijver 'een meester in absurd cynisme en surreële logica' genoemd. In zijn werk werd vooral zijn tegendraadse verteltechniek en zijn humor geprezen.

Maarten Biesheuvel in zijn huis in Leiden (bron: Rob Keeris/ANP)

Vanaf 1990 liep zijn productie door manische depressiviteit ernstig terug en verdween de schrijver een tijdje uit beeld van de literaire kritiek. Maar Biesheuvel kwam terug.

De Angstkunstenaar

Filmmaker Jan Louter volgde de schrijver al die tijd en maakte in 1991 de film De angstukunstenaar over Biesheuvel. Dat was het begin van een dierbare vriendschap met Maarten en zijn vrouw Eva Gütlich (1938 - 2018). Door de jaren heen bleef hij opnamen maken van Maarten en Eva, zijn steun en toeverlaat, die veelvuldig in zijn werk voorkomt. Uit al dit materiaal stelde Louter Sunny Home samen.

De beste verhalen van Biesheuvel

Bij de VPRO verschijnt vanaf deze maand de twintig-delige podcast De beste verhalen van Biesheuvel. Per aflevering hoor je een Biesheuvel-verhaal uit het VPRO-archief, door hem zelf voorgelezen in diverse radio-uitzendingen. Maarten Biesheuvel wordt op 23 mei tachtig jaar.

Radio Doc: Sunny Home

Radio Doc

Radio Doc is hét documentaireprogramma van Radio 1. Met iedere zondagavond om 21.00 uur een kort en een langer verhaal over onderwerpen die mensen in Nederland bezighouden. Volg Radio Doc op Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie