Cultuur & Media
NOS

Felle reacties na Carré voorstelling van Theater na de Dam

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Felle reacties na Carré voorstelling van Theater na de Dam

Op 4 mei zorgde een theatervoorstelling van Theater na de Dam in Carré voor felle reacties: Het stuk bevatte een ultrarechtse, antisemitische tirade van Jacob Derwig. Er ontstond rumoer onder het publiek en vijftien bezoekers liepen weg. Gisteren organiseerden de makers een nagesprek met de bezoekers. Jair Stranders is artistiek leider van Theater na de Dam. Hij bedacht de voorstelling en was te gast bij NOS Met het Oog op Morgen.

Video niet beschikbaar

"Met de voorstelling wilden we juist laten zien hoe sluipenderwijs extremisme om zich heen kan grijpen en wat de gevolgen daarvan kunnen zijn. We kiezen elk jaar een ander thema op 4 mei. Dit jaar kozen we voor antisemitisme met als doel om mensen te waarschuwen voor hoe makkelijk je in de verleiding komt om mee te gaan met demagogen. We wilden laten zien dat ergens voor strijden met hele mooie woorden ook heel fout kan zijn", legt Stranders uit.

'Als toeschouwer word je uitgedaagd'

"Er zijn maar 15 van de 1.350 mensen weggelopen. Maar er was wel veel commotie in de zaal. Er was behoefte om te reageren. In het publiek riep iemand: 'Zullen we dan maar met zijn allen weggaan?' Als toeschouwer word je uitgedaagd. Er was ook minutenlang een slow clap, een protestapplaus. We wisten dat het scherp was, maar boze verbale en fysieke reacties hadden we niet verwacht", vertelt Stranders.

"Het raakte een gevoelige snaar. Achteraf gezien, hadden we mensen van ons moeten hebben om de bezoekers op te vangen wanneer er zoveel emoties zijn", aldus Jair Stranders, artistiek leider van Theater na de Dam.

theater na de dam

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie